Linkovi

Bolnica u Misrati - mjesto oporavka ranjenika s obje strane sukoba u LIbiji


Bolnica u Misrati - mjesto oporavka ranjenika s obje strane sukoba u LIbiji
Bolnica u Misrati - mjesto oporavka ranjenika s obje strane sukoba u LIbiji

Trauma u bolnici u Misrati posljednje pola godine imala više tisuća pacijenata

Libijski pobunjenici kontroliraju najveći dio Libije. Ali Moamar Gadafi još uvijek izmiče potjeri a njegovi su pristaše opkoljeni u nekoliko važnih libijskih gradova. Jedan od njih do nedavno je bila i Misrata na obali Sredozemnog mora.

Rano jutro u bolnici u Misrati. Svi liječnici, bolničari i drugo osoblje spremni su za očekivani dolazak ranjenika iz obližnjih borbi kod jednog preostalog uporišta Gadafijevih snaga. Doktor Abdoulmoneim Ahmed, čelnik odjela traume, kaže da su u posljednje pola godine imali više tisuća pacijenata: "Na početku je bilo vrlo teško. Bolnica nije bila spremna za ranjenike iz takvih teških bitaka. No, kasnije su počeli dolaziti volonteri a i oprema iz vana, tako da nam je to dosta pomoglo".

Jedan od ranjenika je Ali Abu Freida, po zanimanju učitelj a danas ranjeni borac pobunjeničke vojske. Ranjen je prije tri mjeseca u želudac i još je na liječenju. Kaže da jedva čeka da se vrati svom poslu. Ali nije mu žao što se borio protiv Gadafija: "Svoje rane podnosi dosta stoički. 'Što se dogodilo, dogodilo se' – kaže on i dodaje da mu 'nije žao'. Broj ranjenika u bolnici je ponešto opao od kada je Misrata pala u ruke pobunjenika, ali sada oni dolaze s drugih bojišnica. Jedan dio bolničkog osoblja je prošlih mjeseci ili pobjegao s dužnosti ili se smatra nestalim. 18-godišnja studentica medicine Amina Baitulmal je volonter i od nje se očekuje da zamijeni neke od tih ljudi. Na početku joj je bilo jako teško: "Kako sam se privikla? Ne znam. Jednostavno jesam. U prvom trenutku sve što se događalo bilo je velik šok, ali kada stižu ranjenici jednostavno nemate puno vremena da razmišljate. Nije bilo lako, ali sada je OK".

Doktor Ahmad kaže da su pod stresom mnogi liječnici, bolničari, volonteri a i pacijenti: "Imamo mnogo takvih slučajeva. Sada je ovdje dosta psihoterapeuta koji se time bave. Nastoje nekako smiriti tenzije koje su očite kod mnogih ljudi ovdje".

Svi se u ovoj bolnici nadaju da će rat uskoro prestati. Ali, u isto vrijeme, jasno im je da će normalizacija situacije i nakon njega biti dugotrajna.

XS
SM
MD
LG