Linkovi

Bolnica u Izraelu testira četvrtu dozu vakcine protiv korona virusa


Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Izraelu.
Arhiv - Vakcinacija protiv Covida u Izraelu.

Izraelska bolnica krenula je sa testnim davanjem četvrte doze vakcine protiv COVID-19 grupi zdravstvenih radnika u ponedjeljak.

Kako su naveli, radi se o prvoj velikoj studiji o tome da li će drugi krug dodatnih doza pomoći u borbi protiv omicron soja koji se brzo širi.

Rezultati testiranja, koji će vjerovatno biti pomno posmatrani na međunarodnom nivou, bit će dostavljeni izraelskom ministarstvu zdravlja za oko dvije sedmice, rekao je glasnogovornik medicinskog centra Sheba u blizini Tel Aviva.

Izrael je među prvima uveo vakcinaciju protiv COVID-19 prije godinu dana, te su postali i jedna od prvih zemalja koja je pokrenula program za takozvane "booster" doze nakon što su ustanovili da imunitet vremenom slabi.

Obzirom da broj hospitaliziranih osoba rate kako se omicron širi, panel stručnjaka preporučio je Izraelu prošle sedmice da uvedu četvrtu dozu vakcine, u početku samo medicinskim radnicima i starijima od 60 godina koji imaju kompromitovan imunološki sistem.

Prijedlog je pozdravila izraelska vlada, ali stručni panel je podijeljen oko toga da li ima dovoljno dokaza da se opravda četvrta doza.

Konačno odobrenje generalnog direktora ministarstva zdravstva Nachmana Asha se još uvijek čeka, a izraelski mediji kažu da bi mogao ograničiti četvrtu dozu na osobe iznad 70 godina.

"Najveće pitanje je koliko je značajan omicron? Svima je jasno da je veoma zarazan. Ali, da li uzrokuje veoma tešku bolest, to je najvažnije pitanje", rekao je Gill Regev Yochay, koji vodi testiranje u Schebu.

Scheba testiranje na 150 učesnika "fokusirat će se na efikasnost vakcine u proizvodnji antitijela i sigurnost, kako bi se utvrdilo da li je uopšte potrebna četvrta doza," rekao je glasnogovornik bolnice.

Epidemiolog Hagai Levie kaže da je potrebno više podataka da se procijeni da li je došlo do pada zaštite od tri doze od teških bolesti i smrti.

"Ne možemo slijepo pretpostaviti da će još jedna doza riješiti sve, jer neće", rekao je Levine koji je na čelu izraelskog Udruženja liječnika za javno zdravlje.

Svjetska zdravstvena organizacija rekla je ranije da se omicron širi brže od delta soja, uzrokujući infekcije kod ljudi koji su već vakcinisani ili oporavljeni od bolesti.

Prema podacima ministarstva oko 63 posto od 9,4 miliona stanovništva Izraela primilo je prve dvije doze vakcine protiv korona virusa. Skoro 45 posto primilo je treću, dodatnu dozu.

Broj zaraženih raste od prošle sedmice, a do sada je zabilježeno preko 2.000 slučajeva omicrona.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG