Linkovi

U bolnicama NATO-a u Afganistanu liječe se i vojnici i civili


Michael Danenberg: "Zato sam i stupio u mornaricu. Radim u hitnoj službi mornarice već 19 godina. Taj aspekt moje devetnaest godina duge karijere me najviše profesionalno ispunjava - ta činjenica što znam da radim tako blizu borbene zone"

Treba li nekom vojniku izliječiti običnu prehladu ili obaviti kirurški zahvat na mozgu, bolnica NATO saveza na aerodromu u Kandaharu spremna je za zadatak. Riječ je o jednoj od najsofisticiranijih bolnica u Afganistanu koja pruža vrhunsku medicinsku zaštitu i to na bojišnici. Tek nekoliko minuta helikopterom od većine lokacija na kojima se odvijaju sukobi na jugu zemlje, ova bolnica spašava živote 98 posto ranjenih koji u nju stignu.

Plač trogodišnjeg afganistanskog dječaka ispunjava ovu sobu za hitne intervencije u bolnici. Ekipa žuri na svoje položaje i brzo spaja monitore i drugu opremu kako bi provjerili dječakove vitalne znakove. Može se smatrati sretnim što je još na životu nakon što je nagazio na pješačku minu pokraj svog sela. Njegov desetogodišnji brat je poginuo.

Poznata je to priča osoblju ove vojne bolnice na aerodromu u Kandaharu, na jugu Afganistana. Mornarički časnik Michael Danenberg liječnik je specijalist za hitnu medicinu. Procjenjuje da su između 20 i 30 posto njegovih pacijenata djeca. "Zato sam i stupio u mornaricu. Radim u hitnoj službi mornarice već 19 godina. Taj aspekt moje devetnaest godina duge karijere me najviše profesionalno ispunjava - ta činjenica što znam da radim tako blizu borbene zone" - kaže ovaj američki vojni liječnik.

Bolnica NATO saveza na aerodromu u Kandaharu jedna je od tehnoloških najmodernijih medicinskih ustanova u zemlji. Ne služi samo za liječenje vojnika međunarodne koalicije i afganistanske vojske, već pruža medicinsku njegu i građanima ove siromašne i ratom razorene zemlje. Unatoč tome što se rat vodi nedaleko, ovo izgleda kao bolnica izravno prebačena iz Sjedinjenih Država. Zgrada ima najsuvremeniju medicinsku opremu. Ogromni sustav rashladnih uređaja drži ljetnu vrućinu pod kontrolom i pomaže da bolnica bude tiha i čista.

Liječnici i sestre pregledavaju pacijente koji leže u udobnim krevetima s bijelim plahtama. Locirana je na tek nekoliko minuta vožnje helikopterom od kriznih točaka na jugu zemlje, što znači da ranjeni vojnici i civili mogu u nju stići vrlo brzo. Mornarički kapetan Darin Via zapovjednik je ove bolnice. On kaže da imati suvremeni medicinski objekt tako blizu bojišnice pomaže u spašavanju ljudskih života: "Što je mjestu ranjavanja bliže mjesto liječenja, izgledi za povratak vojnika natrag u njegovu jedinicu su puno veći. Očigledno, u slučajevima nekih krajnje teških povreda, blizina medicinskog objekta spašava život."

Ova bolnica može liječiti sve od prehlade do depresije, a može obaviti i kirurški zahvat na mozgu. Ipak njena su specijalnost rane od vatrenog oružja. Liječnici svaki mjesec pregledaju i do 200 teških slučajeva, uglavnom žrtava bombi ili pješačkih mina zaostalih iz ranijih sukoba. Mornarički časnik Joseph Strauss glavni je ortopedski kirurg. On kaže da više od 85 posto njegovih pacijenata dolazi izravno s bojnog polja. To postavlja zahtjeve s kakvima liječnici u većini drugih bolnica nisu sučeljeni. "Stupanj ozbiljnosti ozljeda ovdje je znatno veći, same rane su kontaminirane krhotinama, sijenom, travom, blatom i svime s tog terena i sve se to nalazi na pacijentu. Rane su prljave."

Međutim, biti toliko blizu bojišnice znači da, ako pacijent dođe do Kandahara živ, dobri su izgledi da će to i ostati.

XS
SM
MD
LG