Linkovi

Bolivija ustraje u nastojanjima za ukidanjem međunarodne zabrane žvakanja lišća koke


Lišće biljke koke
Lišće biljke koke

Amerika tvrdi da bi predložene promjene mogle izbrisati bilo kakvo spominjanje žvakanja lišća koke i uvesti nejasnoće oko opsega kontrole uzgoja koke, koje je Bolivija jedan od najvećih svjetskih proizvođača

Unatoč pravnim problemima, Bolivija tvrdi da će nastaviti s pritiskom za ukidanjem međunarodne zabrane žvakanja lišća biljke koke.

Pablo Solon, predstavnik Bolivije u Ujedinjenim narodima, izjavio je za novinare da njegova zemlja traži ukidanje međunarodne zabrane žvakanja lišća koke. Taj je običaj rasprostranjen među domorocima u Boliviji i u drugim zemljama u Andama.

Godine 1961. međunarodni sporazum o narkoticima zabranio je žvakanje lišća koke, koje se također koristi u proizvodnji kokaina, ilegalnog narkotika. Bolivija se nadala promijeniti tekst tog sporazuma, međutim, proces podnošenja amandmana na sporazum može biti blokiran od strane bilo koje zemlje, što su Sjedinjene Države i učinile. Amerika tvrdi da bi predložene promjene mogle izbrisati bilo kakvo spominjanje žvakanja lišća koke i uvesti nejasnoće oko opsega kontrole uzgoja koke, koje je Bolivija jedan od najvećih svjetskih proizvođača.

Solon kaže da, unatoč tome što Bolivija nije mogla izravno promijeniti sporazum iz 1961., ta će zemlja iznijeti to pitanje pred Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih Naroda, koje, kaže on, može sazvati međunarodnu konferenciju za promjenu tog sporazuma:

"Međunarodna je zajednica uočila veliku pogrešku koja je učinjena 1961. Ako želimo priznati domorocima njihova prava, mi moramo ispraviti tu pogrešku, i to je ono što Bolivija traži kada je riječ o žvakanju lišća koke."

Nedavno, demonstranti su se okupili ispred američkog veleposlanstva u La Pazu u Boliviji žvačući lišće koke, kao i u drugim bolivijskim gradovima, da bi pokazali podršku bolivijskoj vladi u pokušaju promjene tog sporazuma.

Američko je veleposlanstvo objavilo izjavu da Sjedinjene Države štuju domorodačku kulturu i uviđa da je žvakanje lišća koke tradicija u bolivijskoj kulturi. Ta izjava izražava američka nastojanja da surađuje s Bolivijom u okvirima štovanja tog drevnog običaja.

Bolivijski veleposlanik Solon kaže da postoji kontradikcija između te američke izjave i njenog odbijanja promjene sporazuma o narkoticima. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva tvrdi da nema takve kontradikcije.

XS
SM
MD
LG