Linkovi

Boeing kažnjen s 200 miliona dolara zbog obmane o sigurnosti 737 MAX aviona


Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX

Američki zvaničnici kaznili su Boeing sa 200 miliona dolara zbog pogrešnog uvjeravanja kompanije o sigurnosti njihovih 737 MAX aviona nakon dvije smrtonosne nesreće, objavili su regulatori u četvrtak, piše Reuters.

U dvije nesreće poginulo je 346 osoba.

Boeing je pristao da plati kaznu u civilnoj tužbi. Optuženi su da su "nemarno prekršili odredbe protiv prevara" američkih zakona, navodi se u saopštenju Komisije za hartije od vrijednosti i berzu (SEC).

SEC je također rekao da je bivši izvršni direktor Boeinga Dennis Muilenburg pristao platiti milion dolara.

"U vremenima krize i tragedije, posebno je važno da javna preduzeća i rukovodioci pruže pune, poštene i istinite informacije tržištima", rekao je predsjednik SEC Gary Gensler u izjavi.

Dodao je da Boeing i Muilenburg "nisu uspjeli u ovoj najosnovnijoj obavezi".

SEC je rekao da Boeing i Muilenburg nisu priznali ili poricali nalaze SEC-a. Regulatorna agencija je saopštila da će se osnovati fond za dobrobit oštećenih investitora.

SEC je optužio Boeing i Muilenburg za "davanje obmanjujućih izjava nakon pada aviona Boeinga 2018. i 2019. godine".

Boeing je potvrdio nagodbu i napomenuli da ne priznaju niti negiraju da su učinili nešto loše. Rečeno je da su napravili "fundamentalne promjene koje su ojačale naše sigurnosne procese" i da je "nagodba dio šireg napora kompanije da odgovorno riješi neriješena pravna pitanja u vezi sa nesrećama 737 MAX".

Padovi su povezani sa sistemom kontrole leta koji se zove Sistem za povećanje karakteristika manevrisanja (MCAS). SEC je rekao da su "nakon prve nesreće, Boeing i Muilenburg znali da MCAS predstavlja stalni sigurnosni problem, ali su ipak uvjerili javnost da je avion 737 MAX ’siguran kao i svaki koji je ikada letio nebom'."

Nakon druge nesreće, SEC je rekao: "Boeing i Muilenburg su uvjeravali javnost da nije bilo grešaka ili nedostataka u procesu certifikacije u pogledu MCAS-a, uprkos tome što su bili svjesni suprotnih informacija."

U januaru 2021. Boeing je pristao da plati 2,5 milijardi dolara kazne i kompenzacije u nagodbi kojom je okončana krivična istraga Ministarstva pravde SAD o padu 737 MAX.

Nagodba Ministarstva pravde, koja je omogućila Boeingu da izbjegne krivično gonjenje, uključivala je kaznu od 243,6 miliona dolara, kompenzaciju aviokompanijama od 1,77 milijardi dolara i fond za žrtve nesreće u iznosu od 500 miliona dolara zbog optužbi za zavjeru i prevaru u vezi s manjkavim dizajnom aviona.

U decembru 2019., Boeing je otpustio Muilenburga.

"Boeing i Muilenburg stavljaju profit prije ljudi dovodeći investitore u zabludu o sigurnosti 737 MAX-a, sve u nastojanju da rehabilituju Boeingov imidž nakon dvije tragične nesreće koje su rezultirale gubitkom 346 života i neizmjernom tugom za toliko porodica", rekao je Gurbir Grewal iz SEC-a.

Dva pada aviona dovela su do uzemljenja Boingovih aviona na 20 mjeseci, od marta 2019. godine. Uzemljenje je ukinuto u novembru nakon što je Boeing napravio značajne sigurnosne nadogradnje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG