Linkovi

John Boehner, novi predsjedatelj Zastupničkog doma


John Boehner, novi predsjedatelj Zastupničkog doma
John Boehner, novi predsjedatelj Zastupničkog doma

Izabran je u Kongres 1990. i bio je tada jedan od sedam kongresnika novajlija koji su stekli slavu otkrivajući korupciju u zakonodavnom tijelu

Republikanac John Boehner postao je novi predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa. To je glavni položaj u ovom domu Kongresa a biraju ga članovi stranke koja ima većinu. Predsjedatelj pomaže pri utvrđivanju zakonodavnih prioriteta stranke i predsjeda nad raspravama u Zastupničkom domu, kao dodatak tome što ispunjava redovite dužnosti predstavljanja svoje izborne oblasti.

Boehner, koji zastupa jednu izboru oblast u saveznoj državi Ohio, izabran je od strane republikanaca u Zastupničkom domu za taj položaj u studenome, odmah nakon što je njegova stranka na izborima dobila dovoljno glasova za preuzimanje kontrole u donjem domu. Preuzeo je dužnost danas nakon što je o tome glasovao Zastupnički dom u punom sazivu. Potom je održao govor u kojem je iznio planove o tome kako će predvoditi donji dom Kongresa – koji je četiri puta veći i često znatno nepredvidljiviji od Senata. Očekuje se da će šezdeset jednogodišnji John Boehner zauzeti manje upadljiv pristup tranziciji na novi položaj od njegove prethodnice Nancy Pelosi, koja je bila prva žena na tom položaju. Gospođu Pelosi demokrati su izabrali da sad služi kao vođa manjine u Zastupničkom domu.

Boehnerovi pomoćnici kažu da će on prvih dana djelovati polako, a ne oponašati bujicu aktivnosti koju smo vidjeli tijekom prvih 100 sati Nancy Pelosi na položaju. Za sutra novi je predsjedatelj organizirao čitanje američkog Ustava u glavnoj dvorani doma, ispunjavajući želje pristaša Pokreta čajanke koji tvrde da se zemlja udaljava od načela na kojima je utemeljena. Tijekom nekoliko sljedećih dana očekuje se da će predsjedati i nad uglavnom simboličnim glasovanje o ukidanju reforme sustava zdravstvene zaštite koja je bila glavni domaći prioritet predsjednika Baracka Obame. Međutim, to ukidanje najvjerojatnije neće uspjeti jer bi ga još morao potvrditi Senat u kojem demokrati imaju većinu i sam predsjednik.

Beohner kaže da su glasači poslali poruku predsjedniku Obami da zemlja mora promijeniti smjer. Također kaže da će se njegova republikanska većina u Zastupničkom domu zalagati za manju, jeftiniju i odgovorniju saveznu vladu. John Boehner, inače vlasnik malog biznisa iz radničke obitelji, izabran je u Kongres 1990. Bio je tada jedan od sedam kongresnika novajlija koji su stekli slavu otkrivajući korupciju u zakonodavnom tijelu. Boehner je danas jedini iz te skupine koji se još nalazi na dužnosti.

XS
SM
MD
LG