Linkovi

Tužilaštvo BiH: „Bobar banka” jedan od najsloženijih slučajeva finansijskog kriminala


Prikupljeno preko 2.500 materijalnih dokaza (Foto: Tužilaštvo BiH)
Prikupljeno preko 2.500 materijalnih dokaza (Foto: Tužilaštvo BiH)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu u predmetu „Bobar banka”.

„Optužnica obuhvata 16 osoba koje se terete za finansijski kriminal i zloupotrebe, koje su građanima, preduzećima i pravnim subjektima nanijele štetu od oko 122,5 miliona konvertibilnih maraka (KM)”, kažu iz Tužilaštva.

Optuženi, kao povezana grupa, odobravali nezakonite višemilionske kredite povezanim pravnim osobama Bobar grupacije, a čiji povrat nije bio moguć, navodi se u optužnici.

„Na taj način su doveli do finansijskog sloma banke i propasti depozita koje su u banci imale firme, organi uprave, kao i građani koji su zbog propasti banke ostali bez uloženih sredstava”, kažu iz Tužilaštva.

Dodali su da je riječ o jednoj od najsloženijih istraga u oblasti finansijskog kriminala u BiH.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je danas kako je stava da je Goran Salihović, suspendovani tužilac Tužilaštva BiH, ozbiljno remetio i utjecao na krupne koruptivne afere.

„Poslije njegove suspenzije smo uložili jako puno napora da pokrenemo neke procese i da u krivično-procesnom smislu finaliziramo neke krupne afere o kojima smo jako puno govorili”, rekao je on.

Protiv Salihovića je u toku disciplinski postupak, ali i krivična istraga. Prema navodima disciplinskog tužioca, postoji dovoljno dokaza da je Salihović, između ostalog, počinio prekršaje miješanja u rad tužioca sa ciljem opstruiranja ili podcjenjivanja njihovih aktivnosti.

U odvojenoj krivičnoj istrazi prikupljaju se dokazi u vezi sa sumnjom da je Salihović počinio krivična djela koja su, između ostalog, i predmet disciplinskog postupka.

Salihović tvrdi da je sve radio u skladu sa zakonom i da je riječ o montiranom procesu.

Mektić je rekao kako raspolaže informacijama da je u predmetu „Bobar banke” došlo i do promjene postupajućeg tužioca.

U infografici donosimo identitet optuženih.

XS
SM
MD
LG