Linkovi

Sedamdeseti rođendan Bob Dylana


Sedamdeseti rođendan Bob Dylana
Sedamdeseti rođendan Bob Dylana

Dylan je bio folk pjevač, rock super-zvijezda, pjesnik, autor, ponovno rođeni bard i uvijek enigma

Vjerojatno nijedan živi Amerikanac nije imao veći utjecaj na američku kulturu od Boba Dylana: pjevača, skladatelja, ikone i ikonoklasta. U različita vremena tijekom svoje pedeset godina duge karijere, Dylan je bio folk pjevač, rock super-zvijezda, pjesnik, autor, ponovno rođeni bard i uvijek enigma. Uoči sedamdesetog rođendana Boba Dylana, u utorak 24. svibnja, Adam Philips pripremio je prilog o njegovom profilu i nasljeđu.

Anti-ratna pjesma Blowing in the Wind koja je nakon više od 50 albuma i dalje najpoznatija skladba Boba Dylana. Čovjek kojeg svijet poznaje kao "Dylana" rođen je 24. svibnja 1941. godine u židovskoj obitelji srednje klase u američkoj saveznoj državi Minnesoti.

Kao tinejdžer Dylan je bio vatreni ljubitelj bluesa, country glazbe i ranog rock and rolla koji je svirao sa svojim srednjoškolskim sastavom The Shadow Blasters. Poseban mu je idol bio folk legenda Woody Guthrie čuven po pjesmi This Land is your Land.

U to su vrijeme američki folk glazbenici uglavnom izvodili skladbe iz američke prošlosti. Dylan je počeo pisati svoju vlastitu glazbu, kao što je klasik iz 1963. godine, Times They are A Changin. S tom pjesmom postao je identificiran s ljevičarskim društvenim pokretom tog vremena. Međutim, kritičar i komentator društvenih zbivanja Greil Marcus kaže kako su Dylanove pjesme često nadilazile svoj žanr, izražavajući napetost između aktualnog i mitskog, drevnog i svakodnevnog.

Ponekad kad je ta napetost postavljena u savršenu ravnotežu, dobivate djelo izuzetne ne samo dubine, ne samo ljepote, ne samo zamamnosti, već i jedinstvenosti. Dylan je bio inovator i na druge načine.

U pjesmi Mr. Tambourine Man njegov slikovit govor postao je osoban, okrenut prema sebi, pristup nezamisliv u pop glazbi tog vremena. Michael Gray, autor Enciklopedije Boba Dylana kaže da je Dylan jedan od prvih skladatelja koji je ujedinio odlično pjesništvo s temeljnom snagom rock and rolla: "Tako da ste nakon njega imali slobodu da budete kreativni i ozbiljni koliko želite, dakle mogli ste ostati unutar popularne glazbe koja se bavi svim temama, jer više nije bilo nužno za taj žanr da bude trivijalan ili plitak".

Dylan je počeo svirati električnu gitaru 1965. godine na Newport Folk Festivalu, što je razgnjevilo mnoge njegove folk obožavatelje. Ubrzo nakon toga objavio je Like a Rolling Stone, konfrontirajuću pjesmu u slobodnom stihu koji neki smatraju najboljom rock skladbom svih vremena.

Kad slušate mladog Bob Dylana, bilo što je snimio...postoji jedna nevjerojatna kombinacija smirenog sebe, jedna apsolutna samouvjerenost da se ne treba žuriti, da ne treba biti glasan, a istovremeno, potpuna koncentracija na materijal koji je snimao.

Kritičari se slažu da je Dylan uvijek govorio točno ono što je želio reći u bilo kojem glazbenom stilu koji ga je interesirao. Među njegovim mnogim osobnostima nalazi se Dylan pionir rap glazbe, Dylan country pjevač i Dylan odmetnik.

Međutim, Dylanova faza ponovno rođenog kršćana krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih bila je teška za mnoge sekularne obožavatelje da je prihvate.

Sam Dylan nikad nije javno objasnio zašto je u njegovom životu i glazbi bilo toliko promjena. Kritičar Greill Marcus vjeruje da je Dylanova tajna dio njegove poruke: "Mislim da je to ono što umjetnici čine. Mislim da nam govore da ima mnogo više toga u životu negoli mislimo da ima, a to znači da morate biti u stanju kontinuirano iznenađivati ljude. To je način da se oduprete kalupima."

Za svoje djelo Bob Dylan je primio praktički svaku značajniju američku glazbenu nagradu. Tko može reći kojim će putem Bob Dylan krenuti u budućnosti?

XS
SM
MD
LG