Linkovi

Memphis: Grad u kojem se njeguje tradicija blues muzike


Muzičari iz 40 američkih saveznih država i 16 zemalja su došli na takmičenje u ulicu Beale, gdje se blues svira već više od pola vijeka.

Usprkos niskim temperaturama, ulica Beale u Memphisu u Tenesiju je odisala vrućom temperaturom krajem ovog mjeseca, zahvaljujući 30-tom godišnjem blues festivalu koji je tu doveo muzičare i pjevače iz svih dijelova sjeverne Amerike, Evrope, latinske Amerike, i Azije. Svi su se oni natjecali za nagradu, ali samo sudjelovanje na festivalu je bila nagrada sama po sebi.

Brad Absher i Swamp Royale iz Houstona u Texasu su izveli pjesmu kojom se slavi Memphis, u kojem je rođen blues. Absher, koji se također takmičio prošle godine, kaže da je susret sa ostalim muzičarima bluesa dio iskustva.

Sreo sam neke izvanredne muzičare, producente i ljubitelje ove vrste muzike. Ako ovdje dođete, a niste muzičar, onda ste zasigurno veliki ljubitelj muzike, kaže Absher.

Muzičari iz 40 američkih saveznih država i 16 zemalja su došli na takmičenje u ulicu Beale, gdje se blues svira već više od pola vijeka. Zamjenik direktora Blues fondacije, Joe Whitmer, kaže da se mnogi muzičari osjećaju nagrađenim samom činjenicom da ovdje sviraju.

Naravno, oni ovdje dođu da bi se takmičili, ali imati mogućnost da sviraju barem dvije noći na svjetski poznatoj, istorijskoj ulici Beale im znači više od svega, kaže Joe Whitmer.

Jedna grupa koja je tu došla iz daleka je Brat Pack sa Filipina. Pjevačica Cristina Mercado je željela upoznati i druge muzičare bluesa.

Nadam se da ću se ovdje moći družiti sa pravim blues grupama, i to je divno iskustvo, kaže ona.

Victor Puertas je dio dueta Suitcase Brothers iz Španije.

Spektakularno je biti ovdje na mjestu na kojem je rođen blues, kaže on.

Blues muziku su prvobitno svirali Afro-Amerikanci u mjestima kao što je delta rijeke Mississippi južno od Memfisa. To je nasljeđe koje je inspiriralo ovogodišnjeg pobjednika u kategoriji muzičkih grupa, Vicksburg, Mr. Sipp i vokal Castro Coleman.

Nastojimo očuvati tradicionalnu blues muziku, muziku našeg nasljeđa, i što se muzika bude više širila, uvjeren sam, kao dijete Mississipija, da će blues i dalje živjeti, kaže Castro Coleman.

Očuvanje bluesa je također cilj dijela programa za mlade, u kojem nastupaju muzičari tinejdžeri iz cijele zemlje. Eric Hoovestol, koji pjeva za grupu The White Lihgtnins iz Hjustona, ljubitelj je napoznatijeg blues muzičara tog grada, preminulog Lightnin Hopkinsa.

Blues u Hjustonu ima dugu istoriju i Lightnin Hopkins je bio jedan od prvih muzičara. Iz poštovanja smo grupi dali ime The White Lightnins u znak počasti Lightnin Hopkinsu, kaže Eric Hoovestol.

Blues je muzički žanr koji se zasniva uveliko na improvizaciji, te nema boljeg načina nego završiti festival upravo na taj način.
XS
SM
MD
LG