Linkovi

Američki FDA promijenio pravila za doniranje krvi


blood donations
blood donations

Američka Agencija za reguliranje hrane i lijekova, je saopćila da je oborena odluka, stara 30 godina, prema kojoj do sada homoseksualci i biseksualci nisu mogli donirati krv. Po novom zakonu, koji je objavljen danas, i jedni i drugi mogu biti darovatelji krvi 12 mjeseci nakon posljednjeg seksualnog odnosa sa drugim muškarcem.

"Agencija je revidirala svoju dosadašnju politiku donacija krvi, kada je u pitanju prenošenje virusa HIV, koji izaziva AIDS, i odredjene su nove, odgovarajuće promjene, koje se zasnivaju na najnovijim naučnim istraživanjima. " kaže se u saopćenju.

Nova regulacija donatora krvi je sada slična onima koje su na snazi u Britaniji, Francuskoj, Australiji i Japanu.

" Revidirajući našu dosadašnju politiku s ciljem smanjenja rizika prenosa virusa HIV preko krvi, mi smo rigorozno ispitali nekoliko alternativnih opcija, medju njima i procjenu individualnog rizika. Na karju smo došli do zaključka da je vrijeme od 12 mjeseci u skladu sa naučnim dokazima, dakle, dovoljno da se eliminira rizik prenošenja virusa ." izjavio je Peter Marks, jedan od čelnika Centra za biološka istraživanja i evaluaciju.

Agencija - FDA - kaže da su njene regulative po ovom pitanju , smanjile prijenos HIV-a putem transfuzije krvi , sa jednog u dvije i pol hiljade slučajeva, na 1 u 1, 47 miliona slučajeva , do danas.

XS
SM
MD
LG