Linkovi

SAD: Snježna oluja prošla, otkopavanje tek počelo


Snježna oluja istorijskih razmjera je prošla, ali je paralizirala istočnu američku obalu. Usljed nevermeena je na desetine hiljada ljudi ostalo bez struje, a tokom vikenda je otkazano preko 10 hiljada letova. A za one koji su tokom vikenda bili primorani ostati kod kuće, kraj snježne oluje znači čišćenje I otkopavanje iz snijega.

Snježna oluja pod nazivom Jonas će ostati zapamćena kao ona koja je ispunila predviđanja, zahvativši 85 miliona Amerikanaca od jugoistoka Sjedinjenih država do Washingtona I New Yorka, gdje je napadalo 68 centimetara snijega, što je drugi najviši nivo snijega ikada zabilježen. Za korisnike društvenih medija, koji su oluju Jonas nazvali Snowmaggedon, Snowpocalypse ili Snowzilla, ona je bila samo izgovor da podijele ushićenje, frustraciju, ili pak, nedostatak zdrave prosude.

Amerikanci se sada pokušavaju otkopati iz snijega I vratiti na posao.

Za one koji imaju automobile vani, ovo postaje pakao, kaže Osvaldo Ayala, stanovnik New Yorka.

Njemu je osobito teško, jer mu je lopata ostala na sigurnom, u automobilu.

Matt, još jedan vlasnik automobila, kaže da mu je cilj iskopati se iz snijega prije nego se snježni zid pretvori u led.

To je jedan od onih projekata gdje ako samo gledate sa 3 metra razdaljine I vratite se kući I počnete plakati, nećete ništa postići. Ali ako počnete čistiti I ne mislite o tome, za nadati se je da ćete nakon 2 sata biti u redu, kaže Matt, stanovnik New Yorka.

Ali za one starije, ovoliki snijeg predstavlja dodatni niz problema.

Ja sam među onima koji su malo sretniji, jer u mojim godinama mogu ovako izlaziti. Ako ne možete dobro I stabilno hodati, onda rizikujete ako izađete po ovakvom vremenu, kaže Robert Meissner, stanovnik New Yorka.

On kaže da je ova snježna oluja bila najgora koje se sjeća u 59 godina koliko već živi u New Yorku. Ali on dodaje da, sve dok se svi prihvate lopate, on će moći hodati uz pomoć svoje hodaljke.

XS
SM
MD
LG