Linkovi

Kod Višegrada pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe


Ekshumacija Rujišta kod Višegrada. Izvor: Institut za nestale osobe
Ekshumacija Rujišta kod Višegrada. Izvor: Institut za nestale osobe

Posmrtni ostaci jedne osobe nastradale u proteklom ratu pronađeni su 21. jula, prilikom ekshumacije na lokalitetu Rujišta kod Višegrada, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Emza Fazlić, portparolka INO-a BiH, kazala je da se pretpostavlja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom području nastradala 1992. godine.

“Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena u blizini kuće osuđenog ratnog zločinca Milana Lukića, a njihova ekshumacija odnosno asanacija terena je u toku. Pored posmrtnih ostataka, na kojima je iscrtan krst, pronađena je i obuća”, rekla je Fazlić.

Lukić, nekadašnji vođa “Belih orlova” ili “Osvetnika”, paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu koja je sarađivala s lokalnom policijom i vojnim jedinicama zavodeći vladavinu terora nad lokalnim bošnjačkim stanovništvom tokom sukoba od 1992. do 1995. godine, osuđen je na kaznu doživotnog zatvora za zločine počinjene u Višegradu.

Fazlić je dodala da će biti nastavljena šira pretraga i ručno prekopavanje ovoga terena.

“Ekshumacija je rađena po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a pronađeni posmrtni ostaci će nakon ekshumacije biti prevezeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja uzorka koštane srži za DNK analizu, a kako bi se utvrdio identitet žrtve”, rečeno je iz INO-a BiH.

Institutu za nestale osobe je prijavljen nestanak 920 osoba s područja Višegrada, a do sada je identifikovano 445 žrtava.

“Najstarija žrtva s područja Višegrada je Fata (Mujo) Sejdić, rođena 11. marta 1894. godine, a najmlađa Seada (Senad) Kurspahić, poznatija kao ‘Baby Kurspahić’, zapaljena u masakru u Pionirskoj ulici 14. juna 1992. godine, a rođena 10. juna 1992. Ona je imala tek nekoliko dana kada je izgorjela u ‘živoj lomači’. Njen nestanak još uvijek nije verificiran jer nam nedostaje dokumentacija propisana smjernicama za verifikaciju, naprimjer rodni list. Najmlađa verificirana žrtva s područja Višegrada je Irma Subašić, rođena 18. aprila 1992. godine”, kazala je Fazlić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

XS
SM
MD
LG