Linkovi

Blinken i Borelj na Bliskom istoku, Izrael najavio novu strategiju u Gazi


Raseljeni Palestinci u kampu u Rafi
Raseljeni Palestinci u kampu u Rafi

Američki državni sekretar Antony Blinken i najviši evropski diplomata Josep Borrell na Bliskom istoku da pokušavaju da zaustave prelivanje sukoba u Gazi na Zapadnu obalu - koju okupira Izrael - kao i na Liban i Crveno more.

Posjete se dešavaju skoro tri mjeseca otkako je napad Hamasovih ekstremista iz palestinske enklave na južni Izrael izazvao ofanzivu IDF-A u kojoj je ubijeno više od 22.000 Palestinaca i veći dio Gaze ostavio u ruševinama.

Izrael, koji kaže da je ubio 8.000 pripadnika Hamasa od 7. oktobra kada su borci ovog pokreta, koji SAD smatraju terorističkim, usmrtili 1.200 ljudi, najavio je u četvrtak plan za novu fazu sukoba, dok je Blinken krenuo na jednonedeljnu turneju po regionu.

Palestinci navode da izraelski vazdušni udari i granatiranje ne popuštaju, a avioni i tenkovi su preko noći između četvrtka i petka intenzivirali napade na gusto naseljena područja Al-Magazi, Al-Bureij i Al-Nuseirat u centru obalnog pojasa.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant rekao je da će taktika u novoj fazi sukoba podrazumijevati ciljaniju strategiju na sjeveru Pojasa Gaze. Izraelska vlada još nije zvanično prihvatila plan ministra odbrane.

„U sjevernom regionu pojasa Gaze, preći ćemo na novi borbeni pristup u skladu sa vojnim dostignućima na terenu“, saopšteno je iz kancelarija izraelskog ministra odbrane.

Taktika će uključivati napade, rušenje tunela, vazdušne i kopnene udare i operacije specijalnih snaga, rekao je Galant.

Četiri osobe su poginule u vazdušnom napadu na ulicu u Al Nusejratu. Južnije, gdje su se stotine hiljada stanovnika Gaze preselile po naredbi Izraela, šest Palestinaca je ubijeno u napadu na Kan Junis, rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici.

Artiljerijska vatra obnovljena je u blizini bolnice Al-Amal u Kan Junisu, saopštio je Palestinski Crveni polumjesec, a humanitarna agencija Ljekari bez granica saopštila je da se njihove operacije smanjuju prema granici sa Egiptom.

"Satjerani smo u ćošak na jugu Gaze, u Rafu, sa sve manje i manje opcija da pružimo zdravstvenu zaštitu koja je ljudima tako očajnički potrebna", napisao je na društvenim mrežama Jakob Burns, koordinator projekta u Gazi.

IDF: Pogođeno više od 100 ciljeva u 24 sata; nasilje na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila više od 100 ciljeva širom Gaze u protekla 24 sata, uništivši naoružane ljude koji su pokušali da napadnu tenk u Al-Bureiju i u Kan Junisu.

Rat u Gazi koju vodi Hamas podstakao je nasilje na Zapadnoj obali, kojom upravlja njegov rival Fatah i koja je još jedna teritorija na kojoj su palestinske nade u državnost slomljene od propasti posljednje runde pregovora o rješenju uz posredovanje SAD 2014.

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da je jedan 17-godišnjak ubijen, a četiri Palestinca ranjena u pucnjavi izraelske vojske u gradu Bejt Rima na Zapadnoj obali. Vojni portparol rekao je da su vojnici pucali na Palestince koji su na njih bacali benzinske bombe.

Kancelarija UN za prava saopštila je da izraelske snage sve više koriste vojnu taktiku na Zapadnoj obali i da je ubijeno 300 Palestinaca, uključujući 79 djece, dok su osam ili devet ljudi ubili izraelski doseljenici. Ubijena su i dva Izraelca, jedan civil i jedan vojnik.

"Ne očekujemo da će biti lako"

Blinken bi trebalo da posjeti Zapadnu obalu tokom regionalne turneje koja počinje u petak posjetom Turskoj, koja je među zemljama koje su ponudile da posreduju. On će takođe posjetiti Izrael, Jordan, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat i svratiti u Grčku.

"Nije ni u čijem interesu, ni Izraelu, ni regionu, ni u svijetu, da se ovaj sukob proširi izvan Gaze", rekao je portparol State Departmenta Matthew Miller i dodao da će Blinken razgovarati o koracima za izbjegavanje eskalacije koje nije precizirao.

"Ne očekujemo da će svaki razgovor na ovom putovanju biti lak", rekao je Miller novinarima u četvrtak.

Borelj, visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, trebalo je u petak u Liban da razgovara o situaciji na izraelsko-libanskoj granici i važnosti izbjegavanja regionalne eskalacije pojačavanjem diplomatskih napora, saopštila je EU.

Hamas, koji se zakleo na uništenje Izraela, uživa podršku Irana. Drugi militanti koje podržava Iran širom Bliskog istoka pokrenuli su, kako kažu, osvetničke napade za izraelski pokušaj da eliminiše palestinski islamistički pokret, ciljajući na američke snage u Iraku i Siriji i Izrael iz Libana.

Vođa moćnog libanonskog pokreta Hezbolah koji podržava Iran, Hasan Nasralah, trebalo bi da govori u petak nakon što je u sredu upozorio da njegova milicija "ne može da šuti" zbog ubistva zamjenika lidera Hamasa Saleha al-Arurija u Bejrutu.

Hezbolah gotovo svakodnevno razmjenjuje artiljerijsku vatru sa Izraelom preko južne granice Libana od početka rata u Gazi. Izrael nije ni potvrdio ni demantovao atentat na Arurija.

Palestinci žale rođake ubijene u izraelskom bombardovanu Pojasa Gaze, ispred mrtvačnice u Kan Junisu, 4. januara 2024-
Palestinci žale rođake ubijene u izraelskom bombardovanu Pojasa Gaze, ispred mrtvačnice u Kan Junisu, 4. januara 2024-

Proiranski Huti, koji kontrolišu veći dio Jemena, napadaju komercijalne brodove u Crvenom moru od 19. novembra, primoravajući brodove da idu dužim rutama u udaru na svjetsku trgovinu.

Bespilotni čamac Huta pun eksploziva detonirao je u četvrtak u Crvenom moru, ali nije izazvao štetu ili žrtve, saopštila je američka mornarica.

Zabrinutost zbog mogućeg širenja konfikta

Rat Izraela protiv Hamasa bliži se svom prvom tromjesečju, dok raste zabrinutost međunarodne zajednice da se sukob širi izvan Gaze, uvlačeći Zapadnu obalu koju okupiraju Izraelci, snage Hezbolaha na granici Libana i Izraela i pomorske puteve u Crvenom moru.

Zabrinutost je porasla nakon što je u utorak u napadu dronom ubijen zamjenik lidera Hamasa Saleh al-Arouri u glavnom gradu Libana, Bejrutu. On je sahranjen u palestinskom kampu Šatila u tom gradu u četvrtak, ispraćen gomilom ožalošćenih koji su ispaljivali rafale u vazduh.

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je u srijedu da njegova moćna šiitska milicija koju podržava Iran "ne može da šuti" nakon ubistva, ali nije iznio konkretne prijetnje da će djelovati protiv Izraela kao podrška Hamasu.

Hezbolah je skoro svakodnevno umiješan u razmjenu granatiranja sa Izraelom preko južne granice Libana od početka rata u Gazi.

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao atentat na Arurija. Obećao je da će uništiti Hamas nakon napada islamističke grupe na južni Izrael 7. oktobra u kojem Izrael kaže da je ubijeno 1.200 ljudi.

U izvještaju su korišteni neki materijali agencija Reuters, AP i AFP.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG