Linkovi

Pregovarači najavljuju napredak u iranskom nuklearnom sporazumu


Arhiv - Lansiranje iranske rakete koja nosi satelit, zvane Zuljanah, tokom lansiranja sa nepoznate lokacije u Iranu.
Arhiv - Lansiranje iranske rakete koja nosi satelit, zvane Zuljanah, tokom lansiranja sa nepoznate lokacije u Iranu.

Glavni pregovarači u obnovljenim razgovorima o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nagovijestili su u nedjelju da su optimisti u pogledu mogućnosti postizanja sporazuma o nametanju ograničenja obogaćivanju uranijuma Teheranu.

"Stojimo na pet minuta ili pet sekundi od cilja", rekao je ruski ambasador Mihail Uljanov novinarima ispred bečke Palate Koburg, četiri dana od početka pregovora. On je rekao da su preostala "tri ili četiri pitanja" za rješavanje.

"Oni su osjetljiva, posebno za Irance i Amerikance", rekao je Uljanov. "Ne mogu da garantujem, ali je utisak da se krećemo u dobrom smjeru."

Enrique Mora, glavni pregovarač Evropske unije, također je rekao da je "apsolutni" optimista u pogledu dosadašnjeg napretka pregovora.

"Napredujemo i očekujem da ćemo uskoro zatvoriti pregovore", rekao je on iranskim medijima.

Pregovarači iz Irana, SAD i Evropske unije nastavili su u četvrtak indirektne razgovore o oronulom nuklearnom sporazumu sa Teheranom nakon višemjesečnog zastoja u pregovorima.

Od "de facto" kolapsa sporazuma, Iran koristi napredne centrifuge i ubrzano povećava svoje zalihe obogaćenog uranijuma.

Iran je 2015. sklopio nuklearni sporazum sa SAD, Francuskom, Njemačkom, Britanijom, Rusijom i Kinom. Sporazumom je Iran pristao da ograniči svoje obogaćivanje uranijuma pod nadzorom inspektora UN u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Tada je američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma 2018. godine, rekavši da će pregovarati o jačem sporazumu, ali to se nije dogodilo. Iran je počeo da krši uslove sporazuma godinu dana kasnije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG