Linkovi

Iran tvrdi da SAD odlažu odgovor u nuklearnim razgovorima


Čovjek posmatra novine izložene na ulici u Teheranu, 16. avgusta 2022.
Čovjek posmatra novine izložene na ulici u Teheranu, 16. avgusta 2022.

Iran je u ponedjeljak optužio Sjedinjene Države za kašnjenje u pregovorima o povratku na sporazum koji je ograničio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani naveo je ono što je nazvao "odlaganjem" SAD u odgovoru na komentare Irana na predloženi tekst koji je izradila Evropska unija.

Sjedinjene Države i Evropska unija proučavaju iranski odgovor od prošle nedjelje.

Portparol američkog State Departmenta Ned Price rekao je novinarima u četvrtak da se pregled "nastavlja".

Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma, formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije, 2018. godine kada je tadašnji predsjednik Donald Trump rekao da je sporazum previše povoljan za Iran.

Iran je odgovorio na povlačenje i uvođenje novih sankcija poništavanjem svojih obaveza koje su bile predviđene sporazumom, uključujući prekoračenje ograničenja količine obogaćenog uranijuma koje bi mogao da skladišti i instaliranje naprednijih centrifuga na nuklearnim lokacijama.

U saopštenju Bijele kuće se navodi da je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju imao razgovor sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, britanskim premijerom Borisom Johnsonom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u kojem su lideri "razgovarali o tekućim pregovorima o iranskom nuklearnom programu, potrebi za jačanjem podrške partnerima u regionu Bliskog istoka i zajedničkim naporima da se odvrate i ograniče iranske destabilizujuće regionalne aktivnosti".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AFP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG