Linkovi

Blinken zagovara partnerstvo za promoviranje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika


Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s ministricom vanjskih poslova Indonezije Retnom Marsudijom u zgradi Pancasila u Jakarti u utorak, 14. decembra 2021. (Olivier Douliery/Pool Photo via AP)
Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se s ministricom vanjskih poslova Indonezije Retnom Marsudijom u zgradi Pancasila u Jakarti u utorak, 14. decembra 2021. (Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da će Sjedinjene Države raditi sa saveznicima na odbrani i promoviranju slobodne i otvorene indo-pacifičke regije.

Govoreći tokom posjete Indoneziji, Blinken je rekao da je najveća snaga protiv evoluirajućih prijetnji rad s drugim nacijama i da SAD žele osigurati ljudima i zemljama slobodu odlučivanja o svojoj budućnosti i partnerima.

"Usvojit ćemo strategiju koja bliže povezuje sve naše instrumente nacionalne moći - diplomatiju, vojsku, obavještajne službe - s instrumentima naših saveznika i partnera", rekao je.

Blinken je ponovio američku posvećenost slobodi plovidbe u Južnom kineskom moru, području za koje je rekao da akcije Kine prijete prometu robe od 3 hiljade milijardi dolara godišnje.

"Zato postoji toliko zabrinutosti od sjeveroistočne Azije do jugoistočne Azije i od rijeke Mekong do pacifičkih ostrva zbog agresivnih akcija Pekinga koji tvrdi da je otvoreno more njen teritorij, iskrivljuje otvoreno tržište kroz subvencije svojim državnim kompanijama, uskraćujući izvoz ili opozivajući dogovore za zemlje sa čijom se politikom ne slaže", rekao je Blinken.

Kina se takmiči sa Brunejom, Malezijom, Filipinima, Tajvanom i Vijetnamom za suverenitet nad dijelovima mora bogatog resursima, koje se proteže od Hong Konga do Bornea.

Kina je prošlog mjeseca obećala da će izbjeći dominaciju u Južnom kineskom moru, ali stručnjaci kažu da obećanje dolazi prekasno da bi uvjerilo manje kandidate iz jugoistočne Azije na strateški vodni put nakon godina kineske ekspanzije.

Blinken je rekao i da Sjedinjene Države ne traže sukob u regionu.

Također je razgovarao o naporima da se promoviše pravedna trgovina u Indo-Pacifiku, da se riješe infrastrukturni nedostaci koji izazivaju uključiv rast, o potrebi za izgradnjom otpornosti na suočavanje s izazovima kao što je pandemija COVID-19 i rješavanju klimatskih promjena ulaganjem u nove vrste poslova.

XS
SM
MD
LG