Linkovi

Blinken u posjeti Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji


Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u Abu Dabi.
Američki državni sekretar Antony Blinken stiže u Abu Dabi.

Američki državni sekretar Antony Blinken sastaje se u ponedjeljak sa zvaničnicima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, a zatim odlazi u Izrael, dok se zalaže za veću humanitarnu pomoć Gazi, zaštitu civila i osiguravanje da se sukob ne proširi na druge dijelove regija.

Blinkenova stanica u Abu Dabiju uključuje sastanak sa predsjednikom UAE šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahjanom, dok u Saudijskoj Arabiji ima zakazane razgovore sa princom prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Na sastancima u nedjelju sa jordanskim kraljem Abdulahom II i katarskim emirom šeikom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem, najviši američki diplomata govorio je o potrebi da Izrael smanji civilne žrtve tokom izraelsko-Hamasovog rata u Gazi i značajno poveća količinu humanitarne pomoći u Gazi.

Ali SAD su nastavile podržavati Izrael u odbijanju arapskih zahtijeva za prekid vatre kako bi se zaustavile borbe u tromjesečnom ratu.

Izrael je obećao da će nastaviti rat sve dok se ne uvjeri da je prijetnja budućih napada Hamasa iskorijenjena i militantna grupa više ne kontrolira Gazu, usku teritoriju duž Sredozemnog mora.

Jordanski kralj Abdulah "upozorio je na katastrofalne posljedice" izraelskog rata u Gazi protiv Hamasa, dok je pozvao SAD da vrše pritisak na hitan prekid vatre.

Izraelski i američki zvaničnici rekli su da vjeruju da bi prekid vatre samo omogućio Hamasu da se pregrupira u borbi protiv izraelskih snaga.

Dok je bio u Amanu, Blinken je posjetio i skladište Svjetskog programa za hranu gdje se kamioni pune sa pomoći za izgladnjele Palestince u Gazi.

"Napori ovdje da se prikupi i distribuira hrana ljudima kojima je potrebna su apsolutno neophodni", rekao je Blinken. "Sjedinjene Države su radile od prvog dana na otvaranju pristupnih ruta za Gazu."

Sjedinjene Države su pozvale na trajni mir i sigurnost i za Izraelce i za Palestince. Ovo uključuje postizanje palestinskih političkih prava — posebno uspostavljanje palestinske države sa sigurnosnim jamstvima za Izrael.

Blinkenovo putovanje dolazi u trenutku kada rizik od šireg regionalnog sukoba raste, uprkos kolektivnim naporima zapadnih i regionalnih sila da ograniče rat Izraela i Hamasa na pojas Gaze.

Izrael je započeo svoju vojnu kampanju za brisanje Hamasa nakon što su Hamasovi borci prešli u južni Izrael 7. oktobra. Izrael je rekao da je oko 1.200 ljudi ubijeno i oko 240 zarobljenih u terorističkom napadu.

Zdravstveni zvaničnici u Gazi kažu da je više od 22.000 Palestinaca, veliki postotak su žene i djeca, ubijeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na pojas Gaze.

Sjedinjene Države su izjavile da se protive nasilnom uklanjanju Palestinaca iz Gaze.

"Gaza opet ne može poslužiti kao polazna platforma za terorističke napade na Izrael", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller prošle sedmice za Glas Amerike.

"Ono što na kraju želimo vidjeti je ponovno ujedinjenje Gaze i Zapadne obale pod palestinskim vodstvom," i "sigurno da u tome nema uloge Hamasa".

U četvrtak je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant iznio planove zemlje za sljedeću fazu njenih operacija u Gazi. Novi pristup uključuje strategiju u sjevernoj Gazi i nastavak potrage za liderima Hamasa na jugu.

Gallant je u izjavi rekao da nakon rata Gaza više neće biti pod kontrolom Hamasa. Dok bi Izrael zadržao operativnu slobodu, u Pojasu Gaze neće biti izraelskih civila.

Neki materijali za ovaj izvještaj stigli su od Reutersa i Associated Presss.
XS
SM
MD
LG