Linkovi

Blinken posjetio ukrajinsku graničnu stražu


Blinken razgleda oružje dok obilazi lokaciju Određene komandne službe za sigurnost i snabdijevanje ukrajinske državne granične službe u Kijevskoj oblasti, Ukrajina, 7. septembra 2023.
Blinken razgleda oružje dok obilazi lokaciju Određene komandne službe za sigurnost i snabdijevanje ukrajinske državne granične službe u Kijevskoj oblasti, Ukrajina, 7. septembra 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken posjetio je u četvrtak ukrajinsku graničnu stražu na periferiji Kijeva kada je otvorio posljednji dan nenajavljene dvodnevne posjete.

Posjeta je uključivala predstavljanje četiri vozila sa zasjedom otpornih na mine, koja su dio grupe od 190 vozila koja će biti isporučena u narednim mjesecima.

Blinken se također sastao s ukrajinskim timom koji radi na uklanjanju neeksplodiranih ruskih ubojnih sredstava na farmi na kojoj se uzgajao kukuruz za izvoz.

„Ono što nam je teško shvatiti je da jedna trećina ukrajinske teritorije ima mine ili neeksplodirana ubojna sredstva”, rekao je Blinken.

„Vaš rad ima dubok uticaj na živote Ukrajinaca i na ljude širom svijeta”, rekao je on, ističući važnost Ukrajine za globalno snabdijevanje hranom.

Najava pomoći

Američki državni sekretar Antony Blinken najavio je novu pomoć Ukrajini u ukupnom iznosu većem od milijardu dolara tokom posjete prijestolnici te zemlje.

Kako je ukazao, u tu sumu uključeno je i 665 miliona dolara za podršku vojnom, ali i civilnom sektoru bezbjednosti, kao i protivvazdušnoj odbrani.

"Nastavićemo da budemo na ukrajinskoj strani", rekao je Blinken u Kijevu.

Američki Sekretarijat za odbranu objavio je da je pomoć odobrena kako bi se zadovoljile bezbjednosne i odbrambene potrebe Ukrajine.

"Pomoć obuhvata sisteme protivvazdušne odbrane, artiljerijsku municija, protivtenkovsko naoružanje, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams, kao i ostalu opremu koja će pomoći Ukrajini da se suprotstavi ruskoj agresiji", navedeno je u saopštenju Sekretarijata za odbranu.

Blinken se u ukrajinskoj prijestolnici sastao sa predsjednikom Volodimorom Zelenskim i šefom diplomatije Dmitrijem Kulebom.

"Uviđamo znatan napredak koji Ukrajina postiže u kontraofanzivi koji ohrabruje", poručio je uoči Blinken uoči razgovora sa Zelenskim.

Prije toga američki državni sekretar susreo se sa ukrajinskim kolegom Kulebom.

"Želimo da se postaramo da Ukrajina dobije sve što joj je potrebno. Ne samo da bi postigla uspjeh u kontraofanzivi, već da raspolaže i onime što joj je potrebno dugoročno, kako bi bila u mogućnosti da uspješno odvraća”, rekao je Blinken.

Ukrajinski šef diplomatije je tokom zajedničkog obraćanja sa Blinkenom poručio da su Sjedinjene Države ključni saveznik u odbrani od Rusije.

"To se odnosi na sve oblasti - humanitarnoj, energetskoj, vojnoj, u vezi sa svime što stiže iz Sjedinjenih Država. Zahvalni smo administraciji predsjednika Bidena, spoljnopolitičkoj službi i posebno državnom sekretaru, Kongresu i svakom američkom građaninu koji podržava Ukrajinu u ovoj borbi", rekao je Kuleba.

Blinken u Kijevu boravi u danu kada je u ruskom raketnom napadu, na istočni grad Konstantinivka, ubijeno najmanje 17 ljudi, dok ih je 32 ranjeno.

Na snimcima koje su objavili ukrajinski zvaničnici vide se ljudi kako, usljed snažne eksplozije, padaju na zemlju ili bježe u potrazi za skloništem.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski naveo je da su pogođeni pijaca, prodavnice i apoteka, u industrijskom gradu koji se nalazi blizu prvih linija ratišta.

"Ovo rusko zlo mora biti poraženo što prije", napisao je Zelenski na Telegramu.

Konstantinivka je prije ruske invazije imala oko 70.000 stanovnika, a nalazi ze oko 30 kilometara od Bahmuta, gdje se teške borbe vode mjesecima. Grad je od glavnog grada Ukrajine, u kojem Blinken razgovara sa ukrajinskim liderima, udaljen oko 560 kilometara.

Posjeta groblju "Brekovetske"

Blinken je u srijedu stigao nenajavljenu posjetu Kijevu, s ciljem procjene tromjesečne kontraofanzive Ukrajine i signaliziranja podrške SAD naporima Ukrajine da protera ruske snage poslije 19 mjeseci rata.

Po dolasku u Kijev, Blinken je položio vijenac na groblju "Brekovetske", u znak sjećanja na pripadnike ukrajinskih oružanih snaga koji su izgubili živote u odbrani zemlje.

"Sekretar (Blinken) je prvi kolega koji je svoj dan u Kijevu započeo odavanjem počasti našim palim herojima na Berkovetskom groblju. To je znak poštovanja prema našim ratnicima koji su dali živote za našu slobodu i pravo na život", napisao je Kuleba u poruci na Twitteru.

Napadi na Kijev

Blinken je u Kijev stigao nekoliko sati nakon što je Rusija izvela svoj prvi raketni napad na ukrajinsku prestonicu ove nedjelje.

Ostaci oborenog projektila pogodili su prostorije jednog preduzeća u Kijevu i prouzrokovali požar. Nema prijavljenih žrtava.

U međuvremenu, u regionu Odese, jedna osoba je poginula u napadu ruskih raketa i dronova, koji su pogodili luku Izmail. U napadu je oštećena lučka infrastruktura, prenose lokalne vlasti. Meta ruskih napada bili su i ukrajinski gradovi na istoku zemlje.

Blinkenovo putovanje u Ukrajinu je četvrto od početka rata, uključujući jednu kratku posjetu preko poljsko-ukrajinske granice u martu 2022. godine, samo mjesec dana od početka ruske invazije.

Kremlj: Amerika nastavlja podršku ratu "do posljednjeg Ukrajinca"

Kremlj je sa svoje strane, na pitanje o posjeti američkog državnog sekretara Kijevu, u srijedu saopštio da je jasno da Washington planira da nastavi da finansira ukrajinske ratne napore "do posljednjeg Ukrajinca".

"Čuli smo ponovljene izjave da oni (Amerikanci) namjeravaju da nastave da pomažu Kijevu koliko god bude potrebno", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Drugim riječima, oni će nastaviti da podržavaju Ukrajinu u ratnom stanju i da vode ovaj rat do posljednjeg Ukrajinca, ne štedeći za to. Tako mi to doživljavamo, znamo. To neće uticati na tok specijalne vojne operacije".

U izvještaju su korišteni neki materijali AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG