Linkovi

Blinken i saudijski princ razgovarali o terorizmu, Jemenu


Američki državni sekretar Antony Blinken, lijevo, sastaje se sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom u Džedi, Saudijska Arabija, 7. juna 2023.
Američki državni sekretar Antony Blinken, lijevo, sastaje se sa saudijskim prijestolonasljednikom princom Mohamedom bin Salmanom u Džedi, Saudijska Arabija, 7. juna 2023.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebao bi se u srijedu sastati sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom i ministrima vanjskih poslova iz Vijeća za saradnju u Zaljevu u sklopu svoje posjete Saudijskoj Arabiji.

On se ranije sastao sa saudijskim prijestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom u Džedi gde je State Department saopštio da je izrazio zahvalnost za pomoć Saudijske Arabije u evakuaciji Amerikanaca iz Sudana ranije ove godine.

"Njih dvojica su potvrdili svoju zajedničku posvećenost unapređenju stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta širom Bliskog istoka i šire, uključujući kroz sveobuhvatan politički sporazum za postizanje mira, prosperiteta i sigurnosti u Jemenu", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller. Sekretar je takođe naglasio da je "naš bilateralni odnos ojačan napretkom u oblasti ljudskih prava".

Miler je rekao da je sastanak uključivao i razgovore o "produbljenju ekonomske saradnje, posebno u oblastima čiste energije i tehnologije".

Uoči putovanja, Blinken je u ponedjeljak rekao da Sjedinjene Države "imaju stvarni interes nacionalne sigurnosti u promicanju normalizacije između Izraela i Saudijske Arabije".

Nakon administracije bivšeg predsjednika Jimmyja Cartera, Sjedinjene Države su radile na normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih nacija, uključujući Egipat, Bahrein, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate.

Blinken je na sastanku proizraelskog lobija AIPAC rekao da će dio njegove posjete Saudijskoj Arabiji uključivati rad na jačanju izraelsko-saudijskih odnosa.

"Vjerujemo da možemo, i zaista moramo, igrati integralnu ulogu u njihovom unaprijeđenju", rekao je Blinken. „Sada nemamo iluzija da se to može učiniti brzo ili lako.“

Blinken i bin Farhan će u četvrtak biti domaćini sastanka koalicije od 80 zemalja koje se bore protiv militanata Islamske države.

Na sastanku učestvuje i Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od Associated Pressa, agencije France-Presse i Reutersa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG