Linkovi

Blinken razgovarao sa Abbasom o administrativnim reformama


Antony Blinken i Mahmud Abbas tokom susreta na Zapadnoj obali, 10. januar 2024.
Antony Blinken i Mahmud Abbas tokom susreta na Zapadnoj obali, 10. januar 2024.

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je o administrativnim reformama s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom tokom sastanka u srijedu na Zapadnoj obali, zajedno s naporima da se poveća humanitarna pomoć ljudima u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je u saopćenju da je Blinken "ponovo potvrdio da Sjedinjene Države podržavaju opipljive korake ka stvaranju palestinske države uz Izrael, pri čemu oboje žive u miru i sigurnosti".

Blinken je također pozvao Izrael da prebaci sav palestinski porezni prihod koji prikupi palestinskim vlastima u skladu s postojećim sporazumima.

Palestinske vlasti upravljaju dijelom Zapadne obale, dok je militantna grupa Hamas kontrolirala pojas Gaze gdje se Izrael bori da iskorijeni tu grupu.

Sjedinjene Države su zamislile poslijeratnu mapu puta koja Gazu stavlja pod palestinsku vlast bez uloge Hamasa.

Ali neki analitičari su skeptični i umanjuju izglede.

"Ne vidim kako će se palestinske vlasti vratiti u Gazu i preuzeti bilo kakvu značajnu kontrolu nad onim što je ostalo od Gaze. Vrlo im je teško održati kontrolu, čak i na Zapadnoj obali", rekao je u utorak za Glas Amerike Khaled Elgindy, viši saradnik Instituta za Bliski istok.

Blinken je naglasio mogućnost Izraela da pridobije prihvaćanje arapskih susjeda tražeći put prema uspostavi palestinske države kao sredstva za rješavanje dugotrajnog sukoba.

Netanyahu je odlučno odbacio rješenje o dvije države.

"Dok se izraelska kampanja kreće u fazu nižeg intenziteta u sjevernoj Gazi i kako IDF [Izraelske odbrambene snage] tamo smanjuju svoje snage, danas smo se dogovorili oko plana UN-a da izvrši misiju procjene. On će odrediti šta treba biti učinjeno kako bi se raseljenim Palestincima omogućio siguran povratak u svoje domove na sjeveru", rekao je Blinken novinarima tokom konferencije za novinare u utorak u Tel Avivu.

Visoki diplomata je također pozvao izraelske lidere da spriječe daljnju štetu palestinskim civilima.

XS
SM
MD
LG