Linkovi

Blinken razgovarao odvojeno sa Vučićem i Kurtijem


Antony Blinken
Antony Blinken

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao je odvojeno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučičem i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

U razgovoru sa Vučićem, Blinken je naveo potrebu deeskalacije tenzija na Kosovu i pozdravio vijest o puštanju na slobodu trojice kosovskih policajaca, navedeno je u saopštenju za javnost portparola State Departmenta dostavljenom redakciji Glasa Amerike.

Državni sekretar Blinken je također ponovio da oni koji su odgovorni za napade na pripadnike KFOR, međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu predvođenih NATO, moraju da podnesu odgovornost.

U saopštenju se dodaje da je sekretar Blinken istakao američku podršku planu EU u tri tačke i zatražio da Srbija što prije preduzme korake da ispuni svoje obaveze iz sporazuma o normalizacijii.

Blinken je u odvojenom razgovoru sa kosovskim premijerom pozvao Aljbina Kurtija na brzu deeskalaciju na sjeveru Kosova i ponovio poziv da gradonačelnici rade sa drugih lokacija. Sekretar Blinken je ponovio američku podršku planu EU u tri tačke i zahvalio premijeru Kurtiju na učešću na sastanku lidera u Briselu 22. juna.

Kurti je na Twitteru naveo da je zahvalio Blinkenu za odgromnu podršku koju pruža Kosovu i da su pričali o situaciji na sjeveru Kosova i o punoj primjeni osnovnog sporazuma.

Iz Vučićevog kabineta u ponedjeljak je saopšteno da je telefonom razgovarao sa američkim državnim sekretarom Blinkenom koji je, kako se navodi u saopštenju, insistirao na smirivanju situacije na sjeveru Kosova i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju.

U saopštenju se dodaje da je Vučić rekao da se "Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage kosovske policije svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu".

Predsjednik Srbije je takođe naveo da su ostavke i hitno povlačenje "lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Kosova, kao i specijalnih snaga kosovske policije od ključnog značaja za smirivanje tenzija", ističe se u saopštenju iz njegovog kabineta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG