Linkovi

Blinken odlazi u posjetu Kataru i Njemačkoj, razgovaraće o Afganistanu


Državni sekretar Antony Blinken na brifingu za medije u State Departmentu, Washington, 3. septembra 2021.
Državni sekretar Antony Blinken na brifingu za medije u State Departmentu, Washington, 3. septembra 2021.

Državni sekretar Sjedinjenih Država Antony Blinken sljedeće nedelje odlazi u posjetu Kataru i Njemačkoj kako bi razgovarao sa ključnim saveznicima SAD o situaciji u Afganistanu.

Blinken je novinarima u petak u State Departmentu rekao da putuje u nedelju i izraziti "duboku zahvalnost" Kataru, ključnom čvorištu za masovno prebacivanje američkih aviona iz Kabula i prvoj tački za slijetanje hiljada afganistanskih izbeglica.

Vodeći američki diplomata rekao je da će se tada uputiti u vazdušnu bazu Ramštajn, bazu američkih vazdušnih snaga na jugozapadu Njemačke, kako bi se zahvalio američkim trupama i sastao se sa afganistanskim izbjeglicama.

Takođe, Blinken je rekao da će zajedno sa njemačkim ministrom inostranih poslova Hajkom Masom voditi virtuelni ministarski sastanak predstavnika 20 država o Afganistanu. On je rekao da tih 20 zemalja imaju udjela u pomaganju pri preseljavanju Afganistanaca i držanju talibana za riječ po pitanju njihovih preduzetih obaveza.

Talibani su obećali da će odobriti siguran prolaz onim Afganistancima i drugima koji žele da napuste zemlju, ali mnogi Afganistanci sumnjaju u pouzdanost njihovih obećanja.

U svojim primjedbama u petak, Blinken je ponovo branio odlazak SAD iz Afganistana, rekavši da je relativno mali broj američkih državljana ostao u zemlji i da je State Department u aktivnom kontaktu sa svima njima.

"Naš novi tim u Dohi je u funkciji", rekao je, a svakom američkom građaninu koji je još u Afganistanu dodijeljen je rukovodilac slučaja.

Blinken je ponovo rekao da je State Department 19 puta kontaktirao američke građane u Afganistanu prije nego što su posljednje američke trupe napustile zemlju ove nedelje, te da su mnogi od njih dvojni državljani i dugogodišnji stanovnici zemlje koji su bili u nedoumici oko toga da li će ostati.

Rekao je da su SAD i dalje posvećene pomaganju svakom Amerikancu koji želi da ode i da pomažu kandidatima za specijalnu imigrantsku vizu (SIV) i drugim Afganistancima koji su pomogli Sjedinjenim Državama.

Bidenova administracija našla se na udaru kritika republikanskih poslanika, grupa za ljudska prava i drugih zbog načina na koji se bavila evakuacijom iz Kabula nakon što su tamo 15. avgusta talibani preuzeli kontrolu. Posljednji američki vojni avioni i pripadnici vojske napustili su zemlju u ponedeljak prije ponoći, ostavljajući za sobom približno 200 Amerikanaca i nepoznat broj ugroženih Afganistanaca koji su pomagali Sjedinjenim Državama.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin takođe će od nedelje posjetiti saveznike SAD u Persijskom zalivu kako bi im se zahvalio na pomoći u evakuaciji iz Afganistana. Kako je novinarima u petak rekao portparol Pentagona Džon Kirbi, Ostin će posjetiti Katar, Bahrein, Kuvajt i Saudijsku Arabiju.

Ostin će se takođe sastati sa američkim trupama u regionu, rekao je Kirbi.

Ovo putovanje biće njegovo prvo putovanje u region od Bidenovog aprilskog saopštavanja da se SAD povlače iz Afganistana.

U međuvremenu, katarski ministar inostranih poslova rekao je u četvrtak da su u toku napori za ponovno otvaranje aerodroma u Kabulu, ali je upozorio da je nejasno kada će letovi biti nastavljeni.

"Ostajemo u nadi da ćemo (aerodromom) moći da upravljamo što je prije moguće", rekao je katarski ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani.

Šeik Mohamed je takođe naglasio potrebu da talibani "pokažu svoju posvećenost pružanju sigurnog prolaza i slobode kretanja narodu Afganistana".

Katar ima bliske kontakte sa talibanima i odigrao je značajnu ulogu u naporima SAD da evakuišu desetine hiljada ljudi iz Afganistana.

Ministar spoljnih poslova rekao je da Katar nastavlja razgovore sa svjetskim silama o obnovi komercijalnih letova na aerodromu. Ostaje da se vidi da li će bilo koja komercijalna aviokompanija biti voljna da pruži uslugu Kabulu kada se aerodrom ponovo otvori.

Blinken je novinarima rekao da je od vitalnog značaja da se obnovi civilni vazdušni saobraćaj i da su SAD razmijenile informacije o upravljanju aerodromom u Kabulu sa saveznicima.

Avio-kompanija Ariana Afghan Airlines sapštila je agenciji France Press da će domaći letovi biti nastavljeni u petak.

Grupa tehničara iz Katara i Turske odletjela je u srijedu u Kabul kako bi pomogli pri ponovnom otvaranju aerodroma, što je vitalna karika za one koji još uvijek žele pobjeći iz zemlje ili u nju isporučiti humanitarnu pomoć. Avion tehničara bio je prvi strani avion koji je sletio na aerodrom od kada se zatvorio dan ranije iz neutvrđenih razloga.

Takođe, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sazvaće 12. septembra u Ženevi ministarski humanitarni sastanak na visokom nivou radi rješavanja rastućih potreba u Afganistanu, objaville su UN u petak.

Konferencija će se zalagati za brzo povećanje finansiranja kako bi spasonosna humanitarna operacija mogla da se nastavi i apelovaće na potpuni, neometan humanitarni pristup kako bi Afganistanci nastavili da dobijaju osnovne usluge, kaže se u saopštenju.

Skoro polovini od 38 miliona stanovnika Afganistana potrebna je humanitarna pomoć. Trećina Afganistanaca ne zna odakle će im doći sledeći obroci. Očekuje se da će skoro polovina sve djece mlađe od pet godina postati akutno pothranjena u narednih 12 mjeseci.

U izvještaju su korišene neke informacije agencija AP, France Press i Reuters.

XS
SM
MD
LG