Linkovi

Blinken i Borelj potvrdili značaj partnerstva SAD i EU u rješavanju zajedničkih izazova


USA, Washington, U.S. Secretary of State Antony Blinken and EU High Representative Josep Borrell
USA, Washington, U.S. Secretary of State Antony Blinken and EU High Representative Josep Borrell

Američki državni sekretar Antony Blinken pozdravio je nedvosmislenu podršku Evropske unije evropskoj perspektivi Balkana, saopštio je portparol State Departmenta Ned Prajs poslije susreta najvišeg američkog diplomate sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepom Boreljom u Vašingtonu.

Blinken je, kako se navodi u saopštenju, tokom susreta potvrdio trajnu važnost partnerstva SAD i EU i riješenost Vašingtona da se Briselom sarađuje na rješavanju zajedničkih izazova.

Državni sekretar je rekao da cijeni nastavak nedvosmislene podrške koju Evropska unija pruža evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i njenu posvećenost procesu proširenja i naglasio da je potrebno postići napredak u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom”, navodi se između ostalog u saopštenju.

Dodaje se da su dvojica zvaničnika razgovarala o razvoju događaja u vezi sa Afganistanom i pozdravila pokretanje dijaloga SAD i Evropske unije na visokom nivou o Rusiji, kao i održavanja narednog sastanka na visokom nivou u okviru dijaloga Vašingtona i Brisela koji bi trebalo da se održi kasnije tokom godine.

Blinken je tokom razgovora potvrdio podršku snažnijoj i spremnijoj američkoj odbrani koja, kako je naznačeno u saopštenju, doprinosi transatlantskoj i globalnoj bezbjednosti - koja je kompatibilna sa NATO.

Državni sekretar i visoki predstavnik naglasili su da namjeravaju da pokrenu dijalog o bezbjednosti i odbrani, što je dogovoreno na samitu SAD i EU u junu. Oni su zadužili svoje timove da utvrde obim i modalitete tog dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.

Žozep Borelj, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Sjedinjenim Državama u svjetlu intenziviranja transatlantske saradnje, objavio je da je sa Blinkenom imao dobru diskusiju koja će, kako je naznačio, produbiti strateško partnetstvo Evropske unije i Sjedinjenih Država.

"Uz razmjenu stavova o geopolitičkim pitanjima - saglasili smo se da uskoro otpočnemo dijalog o bezbjednosti i odbrani, kao i da se konsultacije o indo-paciffičkom regionu održe ove godine", objavio je Borelj na društvenoj mreži Tviter.

Poruke dvojice zvaničnika prije susreta

Državni sekretar Blinken je uoči razgovora sa Boreljom poručio da je Evropska unija najznačajniji partner Sjedinjenih Država u suočavanju sa svim izazovima širom svijeta.

Ne postoji izazov na kome ne radimo zajedno. Pred nama je veoma važna agenda – koja se odnosi na evropsku, indopacifičku i zapadnu hemisferu – o svemu tome ćemo razgovarati. Sjedinjene Države u vezi sa svim pitanjima koje se nalaze pred njima – Evropsku uniju smatraju najbližim partnerom, rekao je američki državni sekretar prije razgovora sa Boreljom.

Borelj je u svom dijelu izlaganja ukazao da su Evropljani i Amerikanci najbliži partneri i saradnici.

Transatlantski odnosi su najvažnije relacije koje imamo. Tako da je potrebno da gajimo uzajamno razumijevanje i saradnju u vezi sa Zapadnim Balkanom, Afganistanom, Kinom, Rusijom. Na brojnim mjestima Zemljine kugle postoje izazovi sa kojima je potrebno suočiti se. Sarađujemo u skladu sa zajedničkim vrijednostima i ovaj susret je važan korak u tom smjeru – posebno kada je riječ o pitanjima bezbjednosti i odbrane”, naveo je uoči razgovora Borelj.

Transatlantski odnosi, ali i relacije između Sjedinjenih Država i Evropske unije zapali su u krizu tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, pogotovo u posljednjih godinu i po njegovog mandata.

Trump je imao česte prigovore na saradnju u okviru Sjevernoatlantske alijanse (NATO) – iznoseći o nesrazmernim izdvajanima koje su u toj političko-vojnoj organizaciji imale SAD u poređenju sa drugim članicama.

U danima nakon američkih predsjedničkih izbora, decembra 2020, Evropska komisija i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost predložili su strategiju nove transatlantske agende odnosa između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Tada je u objavi Evropske komisije istaknut je značaj primjene translatlantske saradnje tamo gdje je potrebno globalno vođstvo. Takođe, kako je ukazano, princip je usredsređen na jačanje multilateralnih aktivnosti i institucija, zajedničkih interesa, upotrebe zajedničkih resursa i nalaženja rješenja usklađenih sa vrijednostima obje strane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG