Linkovi

Blinken i Austin svjedoče o potrebi finansiranja Izraela i Ukrajine, antiratni demonstranti izvedeni iz sale


Anti-ratni demonstranti podižu ruke "umrljane krvlju" iza državnog sekretara Antonyja Blinkena tokom njegovog svjedočenja pred senatskim odborom, 31. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Anti-ratni demonstranti podižu ruke "umrljane krvlju" iza državnog sekretara Antonyja Blinkena tokom njegovog svjedočenja pred senatskim odborom, 31. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

Dvojica glavnih savjetnika predsjednika Joea Bidena pokušavaju da uvjere članove američkog Kongresa da je u interesu zemlje da izdvoji dodatne milijarde dolara pomoći Ukrajini i Izraelu, uprkos velikom budžetskom deficitu i podjelama u vezi sa politikom njegove administracije prema te dvije zemlje.

Državni sekretar Antony Blinken i sekretar za odbranu Lloyd Austin svjedoče su pred senatskim Odborom za odobravanje budžetskih izdvajanja o Bidenovom zahtjevu Kongresu da finansiranje ambicioznih planova za Ukrajinu, Izrael i američku graničnu bezbjednost, u iznosu od 106 milijardi dolara.

Tvrdeći da je podrška američkim partnerima od vitalnog značaja za nacionalnu bezbjednost, Biden je zatražio 61,4 milijarde dolara za Ukrajinu, a polovina te sume bi se potrošila u Sjedinjenim Državama, da se obnove zalihe oružja iscrpljene zbog ranije podrške Kijevu.

Biden je također zatražio 14,3 milijarde dolara za Izrael, 9 milijardi za humanitarnu pomoć - koja uključuje Izrael i Gazu - 13,6 milijardi dolara za američku graničnu bezbjednost, 4 milijarde za vojnu pomoć i vladino finansiranje radi suprostavljanja kineskim regionalnim aktivnostima u Aziji.

Policija izvodi demonstrantkinu iz sale senatskog odbora tokom svjedočenja sekretara za odbranu Austina i državnog sekretara Blinkena, 31. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)
Policija izvodi demonstrantkinu iz sale senatskog odbora tokom svjedočenja sekretara za odbranu Austina i državnog sekretara Blinkena, 31. oktobra 2023. (Foto: Reuters/Kevin Lamarque)

U uvodnoj riječi, Blinken je izjavio da je zbog američke podrške Ukrajini, ruska invazija te zemlje bila "strateški debakl", i naglasio je značaj i pomoći odbrani Izreala, i humanitarne pomoći za Palestince u Gazi.

"Bez brze i produžene humanitarne pomoći, konflikt će se vjerovatno proširiti, patnje će rasti a Hamas i njegovi sponzori će imati koristi što će se izdavati za spasioce od očajne situacije koju su sami stvorili", naglasio je Blinken.

Na početku pretresa, cijeli red antiratnih demonstranata podigao je ruke umrljane crvenom bojom. Policija Capitola ih je kasnije izvela iz sale dok su skandirali "Prekid vatre odmah!" i "Zaštitite djecu Gaze".

Kongres je već odobrio 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini od kada je Rusija izvršila invaziju u februaru 2022, ali Bidenov zahtjev za 24 milijarde novih fondova, podnijet u augustu, nikada nije razmotren. Bijela kuća kaže da ima manje od 5,5 milijardi dolara sredstava da nastavi prenos oružja iz američkih vojnih zaliha ukrajinskim snagama koje se bore protiv Rusije.

Put za ostvarenje najnovijeg Bidenovog plana finansiranja djeluje neizvjesno. Demokrate podržavaju predsjednikovu strategiju da se pomoć Ukrajini kombinuje sa podrškom Izraelu, kao i brojni republikanci u Senatu i Predstavničkom domu.

"Moramo da rješavamo sve te prioritete kao deo jednog paketa - jer su sva ta pitanja realno povezana, i sva su hitna", kazala je Patty Murray, predsjedavajuća senatskog Odbora za potrošnju.

Senatorica Susan Collins, najviša predstavnica Republikanske partije u odboru, izjavila je da će procjenjivati zahtjev o finansiranju na osnovu toga da li su SAD zbog toga bezbjednije.

Međutim, republikanci koji predvode Predstavnički dom protive se kombinovanju dva pitanja, a pridružila im se i manja grupa članova stranke iz Senata.

Demonstranti sa porukom "Slobodna Gaza" dižu ruke za vrijeme senatskog pretresa 31. oktobra 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)
Demonstranti sa porukom "Slobodna Gaza" dižu ruke za vrijeme senatskog pretresa 31. oktobra 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)

Ankete pokazuju da podrška američke javnosti Ukrajini opada i mnogi republikanci, posebno oni koji su tijesno povezani sa bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, su se oglasili protiv nje.

Dok zaduženost federalne vlade trenutno iznosi više od 31 hiljade milijardi dolara, oni dovode u pitanje da li bi Washington trebalo da finansira ukrajinski rat sa Rusijom, umjesto da podržava Izrael ili pojačava napore da se odgovori na izazove uspona Kine.

Novoizabrani predsjedavajući Predstavničkog doma Mike Johnson je u prošlosti glasao protiv pomoći Kijevu. U ponedjeljak je predstavio zakon o izdvajanju 14,3 milijarde dolara pomoći Izraelu, tako što će se smanjiti izdvajanja za amerčku poresku službu, što znači da slijedi obračun sa senatskim demokratama, koji se protive tom prijedlogu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG