Linkovi

Robert Blake: "Washington je i dalje predan odbrani i razvoju zemalja centralne Azije"


Očigledno je da smo uložili puno krvi i truda u posljednjih 10 godina. Imamo veoma važnu investiciju koju moramo sačuvati, rekao je Robert Blake.

Viši zvaničnik State departmenta Robert Blake ove sedmice posjećuje centralnu Aziju, kako bi pružio uvjeravanja regionalnim liderima da je Washington i dalje predan odbrani i razvoju njihovih zemalja. Do posjete dolazi samo nekoliko dana nakon što je predsjednik Obama objavio da će američki vojnici uskoro imati samo ulogu podrške u odbrani Afganistana od talibanskih pobunjenika.

Dok se većina američkih vojnika priprema napustiti Afganistan do kraja sljedeće godine, predsjednik Obama je reporterima u Washingtonu prošlog petka rekao da će, u roku od nekoliko mjeseci, američki vojnici imati samo ulogu pružanja podrške. On je rekao da će afganistanski vojnici biti u mogućnosti preuzeti dodatne odgovornosti za sigurnost zbog napredaka koje su postigli. Povlačenje vojnika će biti na dnevnom redu za Roberta Blake-a, najvišeg zvaničnika State departmenta za pitanja južne i centralne Azije koji ove sedmice stiže u Turkmenistan, na početku trodnevne posjete regionu.

Iako ćemo možda smanjiti našu vojnu prisutnost nakon 2014, ostaćemo veoma angažirani ekonomski, kako bi osigurali kontinuiranu sigurnost i stabilnost Afganistana i cijelog regiona. Očigledno je da smo uložili puno krvi i truda u posljednjih 10 godina. Imamo veoma važnu investiciju koju moramo sačuvati, rekao je Robert Blake.

On će također posjetiti Kirgistan, gdje Sjedinjene države imaju zračni tranzitni centar na aerodromu u glavnom gradu Bishkeku. Gospodin Blake je za Glas Amerike rekao da će razgovarati o produženju iznajmljivanja te baze, čiji ugovor trenutno ističe sljedeće godine.

Manas je veoma važna logističika operacija za Sjedinjene države, ali i centar kroz kojeg prolaze gotovo svi naši vojnici na putu za Afganistan, rekao je Robert Blake.

Oko 10 minuta leta helikopterom od Manasa, Rusija ima vlastitu zračnu bazu u Kirgistanu. Prošle godine je Rusija produžila svoj ugovor za iznajmljivanje baze na još 15 godina. U oktobru je ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio Tajikistan, sjeverno od Afganistana, gdje je Rusija dobila produženje ugovora na 30 godina za tri baze, u kojima se nalazi 6 hiljada vojnika, što je najveće rusko vojno prisustvo u inostranstvu. Istovremeno, Kina prodaje robu tom regionu, a uvozi naftu i gas. 2009, kineski lider Hu Jintao je posjetio Kazahstan kako bi prisustvovao otvaranju gasovoda između centralne Azije i Kine. Robert Blake kaže da će Kina, Rusija i Sjedinjene države svi imati ulogu u centralnoj Aziji.

Tu ima mjesta za dobrobiti za sve, i ima mjesta da svi imamo određenu ulogu. Svi stanovnici centralne Azije žele vidjeti veću ulogu Sjedinjenih država. Oni žele da Sjedinjene države budu veoma uključene u promoviranje trgovine i stabilnosti.

Dok se broj američkih vojnika polako smanjuje, Washington želi pružiti uvjeravanja regionalnim liderima da će Sjedinjene države i dalje ostati angažirane u centralnoj Aziji.
XS
SM
MD
LG