Linkovi

Tony Blair: Moj stav je jednostavno pokrenuti pregovore o srednjem istoku


Bivši britanski premijer Tony Blair u intervjuu za Glas Amerike, 23 mart 2010
Bivši britanski premijer Tony Blair u intervjuu za Glas Amerike, 23 mart 2010

Tony Blair je rekao da bi izgradnja jevrejskih naselja u istočnom Jerusalemu i palestinsko nasilje na Zapadnoj obali mogli obje strane dovesti do toga da izgube volju za pregovorima.

Bivši britanski premijer Tony Blair je pozvao Izrael i Palestince da izbjegnu akcije koje bi mogle narušiti napore ka oživljavanju mirovnih razgovora na srednjem istoku. U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, gospodin Blair je rekao da bi izgradnja jevrejskih naselja u istočnom Jerusalemu i palestinsko nasilje na Zapadnoj obali mogli obje strane dovesti do toga da izgube volju za pregovorima.

Napetosti na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu su se povećale posljednjih sedmica,i sukobi izmedju Palestinacai izraelskih snaga su sve češći. Palestinci vjeruju da je cilj akcija izrelske vlade pojačati izraelsku kontrolu nad teritorijom koju Palestinci žele kao dio svoje buduće države. Nedavno je tzv. međunarodni Kvartet država za pregovore o srednjem istoku osudio objavu Izraela o izgradnji 1600 novih kuća za jevrejske naseljenike u okupiranom istočnom Jerusalemu. Bivši britanski premijer Tony Blair je specijalni izaslanik Kvarteta za srednji istok.

Osnovna stvar je da ljudi ne čine ništa što sprječava ili onemogućava naša nastojanja da okupimo sve strane za pregovarački sto, da razgovaraju, pregovaraju i postignu dogovor, kaže Tony Blair.

Sjedinjene države nastoje oživjeti mirovne pregovore, ali izraelska odluka o proširenju izgradnje naselja u istočnom Jerusalemu prijeti da onemogući te napore. Gospodin Blair kaže da se obje strane moraju suzdržati od akcija koje potkopavaju potencijalne pregovore.

Mislim da je problem bilo šta što dovodi do toga da jedna strana izgubi vjeru u volju druge strane da pregovara. Zbog toga i imamo ove razgovore o naseljima. Palestinci na primjer također moraju osigurati da i dalje poduzimaju akcije po pitanju sigurnosti, da ne poduzimaju nikakvu akciju koja bi mogla navesti Izraelce da pomisle da bilo ko podstiče nasilje na bilo koji način, kaže Tony Blair.

Kvartet zemalja se sastoji od Sjedinjenih država, Ujedinjenih naroda, Rusije i Evropske unije. Tony Blair je predstavnik te grupe gotovo tri godine, a njen osnovni cilj je razviti palestinsku ekonomiju i institucije kako bi palestinska država bila spremna, ukoliko strane budu mogle postići politički dogovor o rješenju od dvije države.

Moj stav je jednostavno pokrenuti pregovore i onda nastaviti sa strpljivom i neupečatljivom vježbom nastojanja izgradnje institucija države, ekonomije, razvoja Zapadne obale i palestinske teritorije.

Dok je obavljao funkciju britanskog premijera, Tony Blair je bio predmet kritika zbog svog bliskog odnosa sa tadašnjim američkim predsjednikom George W.Bushom. Tony Blair je pristao da pošalje britanske vojnike u Irak i Afganistan, i kaže da još uvijek podržava tu svoju odluku. On dodaje da je velika lekcija naučena iz tih ratova to da je borba protiv ekstremizma teška i da zahtijeva dugotrajan i stalan napor.

Mislim da moramo biti spremni da tu ostanemo dugo vremena, i da branimo svoje vrijednosti, ali i da iskažemo našu odlučnost da spriječimo one koji se koriste terorom, automobilima bombama i samoubilačkim pojasevima.

Knjiga memoara Tonija Blaira nazvana The Journey, Putovanje, bi trebala biti izdata krajem ove godine. On kaže da je naučio da ne može uvijek zadovoljiti svakoga, ali da je stalno nastojanje da se donesu prave odluke jedini način da se vodi bilo koja zemlja.

XS
SM
MD
LG