Linkovi

Blagi porast malopotrošnje u SAD, a inflacije u EU


Blagi porast malopotrošnje u SAD, a inflacije u EU
Blagi porast malopotrošnje u SAD, a inflacije u EU

Nakon Exxona i Shella, i Chevron izvješćuje o velikom profitu, dok visoke cijene benzina u SAD postaju i političko pitanje

Iz američke ekonomije – potrošnja na malo porasla je u ožujku nakon što su Amerikanci dobili nešto malo više novaca u svojim plaćama. Prema izvješću Ministarstva trgovine, porast malopotrošnje iznosi 0,6 posto. Mali porast plaća rezultat je smanjenja izdvajanja za državni mirovinski fond, Social Security, za dva posto.

Veliki profit i u Chevronu

Druga po veličini naftna kompanija u Sjedinjenim Državama objavila je da joj je profit porastao za 36 posto u prvom tromjesečju ove godine, na više od 6 milijardi dolara. Izvješće Chevrona slijedi nakon što su ovih dana u svojim izvješćima Exxon i druge naftne kompanije već objavile skokovit rast profita. Cijene benzina u Americi kreću se oko jednog dolara po litri, što je za američke pojmove vrlo visoko.

Upravo se te visoke cijene benzina okrivljuju za usporavanje američkog gospodarskog rasta, te su tako postale i važno političko pitanje. U američkom Senatu, predsjedatelj odbora za financije poziva na ukidanje milijardi dolara u poreznim olakšicama za naftne kompanije. Prema prijedlogu senatora Maxa Baucusa, taj bi novac bio preusmjeren u programe za poticanje razvoja obnovljive energije u Sjedinjenim Državama.

U EU, porast inflacije

A, u Europi, inflacija je dostigla najvišu razinu u 30 mjeseci usporedo sa skokom cijena energenata, koja prijeti podrivanjem ekonomskog rasta kontinenta. Statistički ured Europske unije objavio je da je u travnju inflacija porasla na 2,8 posto. Analitičari prognoziraju da će Europska središnja banka povećati svoju primarnu posudbenu kamatnu stopu ponovno u ljetu, nakon što ju je početkom travnja povećala za četvrtinu postotka, na 1,25 posto.

XS
SM
MD
LG