Linkovi

Policija Baltimore-a pruža ruku lokalnim Muslimanima


Grad Baltimore, savezna država Maryland
Grad Baltimore, savezna država Maryland

U Baltimore-u na istočnoj obali Amerike, živi veliki broj crnaca koji su prihvatili Islam, i koji do skora nisu imali prijateljski odnos s policijom

Prije 65 godina američki crnci su predstavili islam u gradu Baltimore-u, na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Danas, u Baltimore-u crnci čine preko 60 posto stanovnika , a medju njima je 5 hiljada Muslimana. Dio Amerikanaca afričkog porijekla u ovom gradu u saveznoj državi Maryland , uključujući crnce Muslimane , nema povjerenja u policiju.

Kako bi izgradili bolje odnose, u policiji Baltimore-a su ustanovili oficira za vezu sa islamskom zajednicom.To je policajac Robert Horne , koji često posjećuje lokalne škole s većinskim crnim Muslimanima, kako bi ta djeca bolje razumjela šta policija radi.
On govori arapski i uči djecu nekim arapskim riječima, jer, kako kaže, želi pokazati djeci da im je policija prijatelj.

Jednostavno želim pokazati da ima policajaca koji govore više jezika, koji razumiju onu kulturu i jezik koji ta djeca uče.

Direktorica škole Clara Muhammad je Akilah Rabb, i kaže da joj je drago da ih Horne posjećuje:

Drago nam je da imamo osobu kojoj možemo vjerovati, i ko razumije našu zajednicu.

Oficir Horne kaže da on igra više uloga i objašnjava:
I savjetnik sam, i stariji brat, i mentor, sve to u jednoj osobi...

Horne je započeo svoju karijeru patrolirajući područjem oko Muslimanskog Kulturnog Centra. Počeo je razvijati prijateljstva u toj zajednici, i postao Musliman.

Earl al Amin, imam Centra, kaže da je Horne poticao na bolji odnos izmedju policije i crnaca - muslimana:

To nam je omogućilo da uspostavimo dobar odnos , zasnovan na istini i poštenju!

Oficir Horne se slaže da su odnosi relativno dobri, ali dodaje da je povjerenje bilo poljuljano nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. Horne govori kako je tada nastojao uvjeriti Muslimane u svojoj zajednici da neće postati policijskom metom.

Mnogi su se bojali da će postati dio stereotipa i u tom smislu meta, da bi policija mogla jednostavno upasti u džamiju , i slične stvari..., objašnjava.

Horne kaže da je baltimorska policija puno naučila o islamu od tada. Omar Davis, predsjednik Islamskog Vijeća grada Baltimore-a, kaže da je njegova grupa ponudila policiji trening u tom smislu:

Jedna od briga koja je policiju mučila, je bilo kako na najbolji način iskazati poštovanje prema kulturi neke osobe s kojom komuniciraju. Nisu željeli da se na njih gleda kao na neznalice.

Robert Horne se nada da je istinski pomogao da se premosti jaz izmedju policije i crnaca - muslimana, posebno kada je u pitanju mladja generacija za koju kaže da je budućnost zajednice u kojoj živi i radi.


XS
SM
MD
LG