Linkovi

Predsjednik Obama potpisom produžio važenje tzv crne liste Zapadnog Balkana


Produžetak predsjedničke naredbe će predsjednik Obama predati Kongresu
Produžetak predsjedničke naredbe će predsjednik Obama predati Kongresu

Na listi su osobe grupe i pokreti koji predstavljaju direktnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, iako su neki već osudjeni u na Haškom Tribunalu

Bijela Kuća je objavila da je predsjednik Barack Obama potpisao tzv. novu predsjedničku naredbu, koja je nastavak originalne od 26. juna 2001. godine, a kojom se područje i zemlje Zapadnog Balkana proglašavaju pitanjem od nacionalnog interesa i važnosti, kako bi se Sjedinjene Države lakše nosile s , kako to stoji, neuobičajenim i izuzetnim prijetnjama svojoj nacionalnoj sigurnosti koje dolaze iz tog područja.

Produžetak te originalne odluke koju je pod novim registarskim brojem potpisao predsjednik Obama, odnosi se prvenstveno na Republiku BiH, u smislu opstrukcije provodjenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te na Kosovo i Makedoniju, kada je u pitanju nepoštovanje Rezoluciju 1.244 Ujedinjenih nacija, od 10. juna 1999. o Kosovu, kao i Ohridski sporazum iz 2001. za Makedoniju, koji je i doveo do proglašenja vanrednih mjera.

U predsjedničkoj naredbi, odnosno njenom produžetku stoji da je, zbog toga što akcije osoba sa tzv. crne balkanske liste nastavljaju prijetiti miru i medjunarodnim naporima uspostavaljana stabilnosti, te i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjsokoj politici Sjedinjenih Država, predsjednik Barack Obama svojim potpisom potvrdio da se takvo tretiranje područja Zapadnog Balkana produžuje na još najmanje jednu godinu.


Na listi se nalaze osobe , i entiteti, us mislu kompanija, firmi, organizacija i društava, koje se smatraju direktnom prijentjom , te su stoga njihova sredstva zamrznuta, a kretanje, posebice ulazak u Sjedinjene Države, zabranjeni. Dio osoba sa liste je već ranije osudjen na Haškom Tribunalu, neki su umrli, a neke su se organizacije ugasile.

XS
SM
MD
LG