Linkovi

Predsjednik Obama potpisom produžio važenje tzv crne liste Zapadnog Balkana


Produžetak predsjedničke naredbe će predsjednik Obama predati Kongresu

Na listi su osobe grupe i pokreti koji predstavljaju direktnu prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti, iako su neki već osudjeni u na Haškom Tribunalu

Bijela Kuća je objavila da je predsjednik Barack Obama potpisao tzv. novu predsjedničku naredbu, koja je nastavak originalne od 26. juna 2001. godine, a kojom se područje i zemlje Zapadnog Balkana proglašavaju pitanjem od nacionalnog interesa i važnosti, kako bi se Sjedinjene Države lakše nosile s , kako to stoji, neuobičajenim i izuzetnim prijetnjama svojoj nacionalnoj sigurnosti koje dolaze iz tog područja.

Produžetak te originalne odluke koju je pod novim registarskim brojem potpisao predsjednik Obama, odnosi se prvenstveno na Republiku BiH, u smislu opstrukcije provodjenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te na Kosovo i Makedoniju, kada je u pitanju nepoštovanje Rezoluciju 1.244 Ujedinjenih nacija, od 10. juna 1999. o Kosovu, kao i Ohridski sporazum iz 2001. za Makedoniju, koji je i doveo do proglašenja vanrednih mjera.

U predsjedničkoj naredbi, odnosno njenom produžetku stoji da je, zbog toga što akcije osoba sa tzv. crne balkanske liste nastavljaju prijetiti miru i medjunarodnim naporima uspostavaljana stabilnosti, te i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjsokoj politici Sjedinjenih Država, predsjednik Barack Obama svojim potpisom potvrdio da se takvo tretiranje područja Zapadnog Balkana produžuje na još najmanje jednu godinu.


Na listi se nalaze osobe , i entiteti, us mislu kompanija, firmi, organizacija i društava, koje se smatraju direktnom prijentjom , te su stoga njihova sredstva zamrznuta, a kretanje, posebice ulazak u Sjedinjene Države, zabranjeni. Dio osoba sa liste je već ranije osudjen na Haškom Tribunalu, neki su umrli, a neke su se organizacije ugasile.

XS
SM
MD
LG