Linkovi

Bjeloruski zvaničnik: Zapad nam nije ostavio drugog izbora osim da rasporedimo nuklearno oružje


Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka u aprilu 2023.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko tokom sastanka u aprilu 2023.

Zapadne zemlje nisu ostavile Bjelorusiji drugog izbora osim da rasporede rusko taktičko nuklearno oružje i bolje bi bilo da vode računa da ne "pređu crvene linije" u ključnim strateškim pitanjima, rekao je u nedjelju visoki bjeloruski zvaničnik.

Aleksandar Volfovič, državni sekretar Vijeća sigurnosti Bjelorusije, rekao je da je logično da je oružje povučeno nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, jer su Sjedinjene Države pružile sigurnosne garancije i nisu uvele sankcije.

"Danas je sve srušeno. Sva obećanja su zauvijek nestala", rekao je Volfovič u intervjuu na državnoj televiziji, a prenosi agencija Belta.

Bjelorusija, koju predvodi predsjednik Aleksandar Lukašenko od 1994. godine, najvjerniji je saveznik Rusije među bivšim sovjetskim državama i dozvolila je da se njena teritorija koristi za pokretanje invazije Kremlja na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusija je prošle sedmice krenula naprijed s odlukom da razmjesti taktičko nuklearno oružje na bjeloruskoj teritoriji s ciljem postizanja konkretnih dobitaka na bojnom polju.

Rusija kaže da je njena "specijalna vojna operacija" u Ukrajini imala za cilj da se suprotstavi onome što kaže da je nagon "kolektivnog zapada" da vodi "proxy rat" i nanese poraz Moskvi.

"Raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja na teritoriji Bjelorusije je stoga jedan od koraka strateškog odvraćanja. Ako u glavama zapadnih političara ostane ikakvog razloga, naravno, oni neće prijeći ovu crvenu liniju", rekao je Volfovič.

Rekao je da će svako pribjegavanje upotrebi "čak i taktičkog nuklearnog oružja dovesti do nepovratnih posljedica".

Lukašenko je prošle sedmice rekao da je oružje već u pokretu, ali još nije jasno kada će biti postavljeno.

Sjedinjene Države su osudile potencijalno raspoređivanje nuklearnog oružja u Bjelorusiji, ali kažu da njihov stav o upotrebi takvog oružja nije promijenjen.

Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji mnogo prije invazije u vezi sa Lukašenkovim suzbijanjem ljudskih prava, posebno ugušivanjem masovnih protesta protiv, kako su protivnici rekli, njegovog namještenog reizbora 2020. godine.

Nakon sticanja nezavisnosti od sovjetske vlasti, Bjelorusija, Ukrajina i Kazahstan pristale su da njihovo oružje bude uklonjeno i vraćeno Rusiji kao dio međunarodnih napora za suzbijanje širenja oružja.

XS
SM
MD
LG