Linkovi

Bjeloruska vojska obučava djecu odvedenu iz okupiranih djelova Ukrajine


Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko

Bjeloruska državna televizija izvijestila je da su vlasti poslale nedavno pristiglu grupu ukrajinske djece sa okupiranih dijelova Ukrajine na obuku s bjeloruskom vojskom, kako bi naučili vještine evakuacije u slučaju požara.

Ukrajina i bjeloruska opozicija navode da ruski saveznik Bjelorusija masovno učestvuje u ilegalnom transferu ukrajinske djece u tu državu, a kritičari kažu da je riječ o kampanji indoktrinacije djece kao proruske.

Prema objavljenim informacijama, 35 djece iz grada Antratsit u istočnoj Ukrajini, kojeg je okupirala Rusija, poslani su u grad Mogilev na istoku Bjelorusije.

Državna televizija "Bjelorusija 1" saopštila je da su djeca smještena u sanatorijumu i da se o njima brinu zaposleni iz Ministarstva za vanredne situacije. Vojska "uči djecu kako da se ponašaju u ekstremnim situacijama", objavila je državna televizija.

Djeca nose odjeću sa ruskim zastavama

Više od 2.400 ukrajinske djece uzrasta od 6 do 17 godina dovedeno je u Bjelorusiju iz četiri ukrajinska regiona koje su ruske trupe djelimično okupirale, pokazalo je nedavno istraživanje Univerziteta Yale.

Bjeloruska opozicija pozvala je Međunarodni krivični sud da bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i zvaničnike njegove vlade privede pred lice pravde zbog umiješanosti u ilegalno prebacivanje ukrajinske djece u Bjelorusiju.

Snimci državne televizije objavljeni u srijedu prikazuju ukrajinsku djecu kako nose rusku zastavu ušivenu na rukave. Program državne televizije saopštio je da bjeloruska vojska za djecu sprovodi "obuku preživljavanja u hitnim slučajevima".

Tokom izvještaja, iz zadimljene prostorije su se čuli vrisci, dok je program pokazao kako djeca uče da izađu tokom požara držeći se za zid.

"Ovo nije samo suha teorija, već se naši časovi odvijaju u formatu igre i namijenjeni su djeci", rekao je Evgenij Sokolov, inspektor vojnog centra za obuku Ministarstva za vanredne situacije u Mogilevu.

Aktivisti kažu da su djeca indoktrinirana

Ukrajinske vlasti saopštile su da istražuju deportacije djece kao mogući genocid. Glavni tužilac Ukrajine rekao je da se protiv Bjelorusije također vodi istraga zbog navodnih prisilnih deportacija više od 19.000 djece sa okupiranih ukrajinskih teritorija.

Pavel Latuška, bivši bjeloruski ministar kulture, a sada opozicioni aktivista koji je Međunarodnom krivičnom sudu predočio dokaze o Lukašenkovoj navodnoj umiješanosti u ilegalnu deportaciju djece, rekao je da "bjeloruske vlasti ne kriju činjenicu da se djeca indoktriniraju".

Ukrajinska djeca su "podvrgnuta prevaspitanju i indoktrinaciji" kako bi bila proruski nastrojena, rekao je Latuška za novinsku agenciju AP. Prema njegovim riječima, postoje slučajevi da su ukrajinska djeca odvedena u Bjelorusiju, a zatim u Rusiju gde su davana na usvajanje.

U martu je Međunarodni krivični sud izdao naloge za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove ombudsmenke za prava djece Marije Lvove-Belove, optužujući ih za ratne zločine zbog ilegalne deportacije i transfera djece iz Ukrajine u Rusiju. Moskva je odbacila optužbe.

Bjelorusija je najbliži saveznik Moskve otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. godine, kada je Lukašenko dozvolio Kremlju da iskoristi Bjelorusiju za napad na Ukrajinu. Rusija je također stacionirala dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG