Linkovi

Još jedna presuda: Bjeloruski bloger osuđen na 13 godina zatvora


Arhiv - Eduard Palčis
Arhiv - Eduard Palčis

Sud u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije osudio je poznatog blogera Eduarda Palčisa na 13 godina zatvora, zbog, kako se navodi, pozivanja na društvenu mržnju, organizovanja masovnih nereda, aktivnosti koje narušavaju socijalni mir i poziva na aktivnosti koje mogu naškoditi nacionalnoj bezbjednosti.

Sudija Pjatro Arlov iz gradskog suda u Minsku je Palčisu odredio kaznu u petak 17. decembra, nakon suđenja koje je trajalo 11 dana, i to iza zatvorenih vrata, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ovaj sudski proces je samo još jedan u nizu obračuna državne vlasti sa pojedincima i organizacijama koji su se suprotstavili rezultatima predsjedničkih izbora u ovoj državi od prošle godine, na kojima je Aleksandar Lukašenko ponovo izabran za lidera.

Palčis je uhapšen u septembru 2020. i osuđen na 30-dnevnu zatvorsku kaznu, pod optužbom da je prekršio zakon o masovnim okupljanjima. Nakon što je odslužio kaznu, nije pušten na slobodu, nego su vlasti pokrenule krivičnu istragu protiv njega.

On je odbacio sve optužbe, za koje tvrdi da su politički motivisane.

Palčis je već ranije hapšen, a 2016. je proveo deset mjeseci u pritvoru, zbog "pozivanja na mržnju".

Još jedno hapšenje u nizu

Palčis je jedan od nekoliko desetina bjeloruskih aktivista koji su morali pred sud proteklih nekoliko mjeseci, u procesu suzbijanja otpora u bilo kojem obliku, nakon osporavanih izbora iz avgusta 2020. godine.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države, Kanada i druge zemlje odbile su priznati Lukašenka kao legitimnog lidera Bjelorusije i uvele su sankcije protiv njega i nekoliko visokih bjeloruskih zvaničnika kao odgovor na te izbore.

Višemjesečni protesti nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji prošle godine postali su najveća i najupornija demonstracija protivljenja Lukašenkovoj vladavini.

Desetine hiljada ljudi uhapšeno je u akciji koja je ostavila veći deo opozicionog rukovodstva u egzilu ili zatvoru. Nekoliko demonstranata ubijeno je u nasilju, a neke organizacije za zaštitu prava kažu da postoje vjerodostojni dokazi da su službenici bezbjednosti koristili torturu protiv nekih od privedenih.

Lukašenko je porekao bilo kakvu nepravdu u vezi s izborima i odbija da pregovara s opozicijom o odstupanju ili održavanju novih izbora. Na vlasti je 26 godina.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG