Linkovi

Skoro 50 djece iz okupiranih ukrajinskih regija dovedeno u Bjelorusiju


Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rukuju se tokom sastanka u Sočiju, Rusija, 15. septembar 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rukuju se tokom sastanka u Sočiju, Rusija, 15. septembar 2023.

Bjeloruski državni mediji objavili su da je 48 djece iz Ukrajine stiglo u Bjelorusiju u utorak iz ukrajinskih regija za koje Moskva tvrdi da je pripojila.

Grupa djece stigla je iz okupiranih regiona Donjecka, Luganska i Zaporožja. Među njima su djeca iz gradova koje je ruska vojska zauzela u julu 2022. Te regije je Moskva ilegalno pripojila u decembru prošle godine, ali Rusija nema potpunu kontrolu nad njima.

Na fotografijama koje je objavila bjeloruska državna novinska agencija Belta, djeca su prikazana kako drže crvenu i zelenu državnu zastavu Bjelorusije i kako se navodno zahvaljuju bjeloruskim vlastima, dok ih prati policija.

Premještanje djece iz Ukrajine organizovala je bjeloruska dobrotvorna organizacija, uz podršku predsjednika Aleksandra Lukašenka, koja je ranije organizovala programe oporavka ukrajinske djece u Bjelorusiji.

„Predsjednik je, uprkos spoljnom pritisku, rekao da ovaj važan humanitarni projekat treba da se nastavi”, rekao je Aleksej Talai, šef dobrotvorne organizacije u intervjuu za Beltu. „Sav bjeloruski narod”, rekao je, želi pomoći „djeci iz trošnih gradova i mjesta na novim teritorijama Rusije”.

Nije jasno da li su djeca bila siročad ili su odvedena od roditelja sa ili bez pristanka, jer bjeloruske vlasti nisu dale nikakve detalje o njima. Bjeloruski zvaničnici su ranije negirali navode da je Bjelorusija pomogla u ilegalnom premještanju djece iz Ukrajine.

U junu su bjeloruske opozicione osobe dale Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) materijale za koje su rekli da pokazuju kako je više od 2.100 ukrajinske djece iz najmanje 15 ukrajinskih gradova koje je okupirala Rusija, nasilno premješteno u Bjelorusiju uz Lukašenkovo odobrenje.

Pavel Latuška, bivši bjeloruski ministar kulture, nada se da će taj materijal potaknuti MKS da izda nalog za hapšenje Lukašenka, kao što je to učinio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

„Vidimo sve više i više dokaza koji se odnose na ilegalni transfer ukrajinske djece u Bjelorusiju i to će se nastaviti dok međunarodne organizacije ne reaguju i zaustave Minsk”, rekao je Latuška u intervjuu za Associated Press.

U martu je MKS izdao naloge za hapšenje Putina i ruske komesarke za prava djece Marije Lvove-Belove. Sudije u Hagu rekle su da su pronašli „razumne razloge za vjerovanje” da su odgovorni za ratne zločine, uključujući ilegalnu deportaciju i transfer djece iz okupiranih ukrajinskih regija u Rusiju - nešto što je istraga AP-a detaljno opisala ranije ove godine.

Bjelorusija je najbliži saveznik Moskve od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, kada je Lukašenko dozvolio Kremlju da pošalje trupe i oružje u Ukrajinu iz Bjelorusije. Rusija je tamo rasporedila i taktičko nuklearno oružje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG