Linkovi

Bjelorusija: Uhapšena supruga Ihara Losika, konsultanta Radija Slobodna Evropa


Darya Losik
Darya Losik

Supruga zatvorenog konsultanta Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Ihara Losika privedena je nakon što je policija pretresla njen stan u zapadnom gradu Baranavičima.

Roditelji Darje Losik rekli su za RSE da je policija pretresla kuću njihove kćerke rano ujutru 18. oktobra, probudivši nju i njenu četvorogodišnju kćerku Paulinu. Prema riječima njenih roditelja, Darji Losik je tada rečeno da će biti zadržana u pritvoru od 72 sata dok se ne odluči o ograničenjima prije suđenja u "nenavedenom krivičnom predmetu". Policija ju je potom odvela u regionalnu prijestolnicu Brest, rekli su oni i dodali da je njihova unuka trenutno kod njih.

U međuvremenu, BGM Telegram kanal, koji je osnovao suprug Darije Losik, citirao je nekoliko drugih Telegram kanala bliskih vladi koji su 18. oktobra objavili da se Darja Losik suočava sa optužbom zbog intervjua poljskom Belsatu, koji su bjeloruske vlasti zatvorile i označile ekstremistima u julu prošle godine.

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly osudio je pritvaranje Darje Losik i zatražio njeno momentalno puštanje na slobodu.

"Darja Losik nije kriva za ništa drugo nego za to što se zalagala za svog pogrešno zatvorenog muža Ihara Losika. Ona mora odmah biti puštena da se brine o svojoj kćerki Paulini. Porodica Losik je dovoljno pretrpjela", poručio je.

Ihar Losik je u decembru prošle godine osuđen na 15 godina zatvora po optužbama koje ostaju nejasne. Suprug prognane bjeloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, Sergej Tihanovski, kao i još četvorica blogera i opozicionih političara i aktivista, osuđeni su u to vrijeme na duže zatvorske kazne zajedno sa Losikom. Losik i drugi optuženi su insistirali da je postupak protiv njih politički motivisan.

XS
SM
MD
LG