Linkovi

Bjelorusija: Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora


ARHIVA - Tabla sa imenom i logoom Radija Slobodna Evropa na ulazu u tadašnju redakciju Radija u Moksvi, Rusija, 6. aprila 2021.
ARHIVA - Tabla sa imenom i logoom Radija Slobodna Evropa na ulazu u tadašnju redakciju Radija u Moksvi, Rusija, 6. aprila 2021.

Andrej Kuznječik, novinar bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE), osuđen je 8. juna na šest godina zatvora pod strogim obezbjeđenjem, optužen da je učestvovao u stvaranju ili bio dio ekstremističke organizacije.

Kuznječik, 43-godišnji otac dvoje djece, prvi put je uhapšen 25. novembra 2021. dok je vozio bicikl u blizini svoje kuće u Minsku i od tada je u pritvoru.

Nakon što je izdržao dvije uzastopne administrativne kazne od 10 dana za "huliganizam", bjeloruske vlasti su 23. decembra 2021. godine pokrenule krivični postupak po neodređenim optužbama protiv njega, na dan kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo Bjelorusku službu RSE u svoj registar ekstremističkih organizacija.

Optužbe protiv Kuznječika ostale su nepoznate do kraja maja 2022. godine, zbog sudske naredbe o zabrani komentarisanja slučaja.

Prema riječima članova njegove porodice, regionalnom sudu u Mogiljovu trebalo je svega nekoliko sati za vođenje ovog slučaja 8. juna prije nego što je u presudi izrekao šestogodišnju kaznu zatvora za novinara.

Predsjednik i izvršni direktor RSE Džejmi Flaj je rekao da je novinar kuće koju vodi "osuđen po smiješnim optužbama na suđenju iza zatvorenih vrata, koje je završeno za nekoliko sati".

"Znakovito je da su se optužbe protiv njega pojavile tek krajem maja, više od šest mjeseci nakon što je prvi put uhapšen. Zahtijevamo Andrejevo momentalno oslobađanje", podvukao je Flaj.

Kuznječik je jedan od trojice novinara RSE koji su trenutno zatvoreni u Bjelorusiji.

Sud u Minsku je 10. maja odbio žalbu Aleha Hruzdžiloviča i potvrdio kaznu od 18 mjeseci u zatvoru maksimalnog obezbjeđenja.

Vrhovni sud Bjelorusije je 31. maja saslušao žalbu Ihara Losika, odbacivši je sljedećeg dana i potvrdio njegovu 15-godišnju kaznu.

Bjeloruski servis RSE, lokalno poznat kao Radio Sloboda, sa mjesečnim prosjekom od preko 33 miliona posjeta na svojim web sajtovima i 59 miliona pregleda stranica, prvi je put osnovan 1954. godine i vodeći je provajder vijesti u jednom od najrestriktivnijih društava u Evropi, prkoseći virtuelnom monopolu vlade nad domaćim elektronskim medijima.

Tekst je u cijelosti prenijet sa sajta Radija Slobodna Evropa.
  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG