Linkovi

Bjelorusija povukla migrante iz kampa na granici sa EU


Migranti u transportnom centru blizu prelaza Brugzi na granici Bjelorusije i Poljske. (Foto: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)
Migranti u transportnom centru blizu prelaza Brugzi na granici Bjelorusije i Poljske. (Foto: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP)

Bjeloruske vlasti su u četvrtak ispraznile glavne kampove na granici sa Poljskom, u kojima se prethodnih dana boravili migranti koji su pokušavali da uđu na teritoriju Evropske unije.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta prenijela je da su migranti prebačeni u jedno skladište u Bjelorusiji. Portparol poljske pogranične službe potvrdio je da su kampovi prazni.

"Kampovi su sada prazni, migranti su vjerovatno odvedeni u transportni centar koji nije daleko od graničnog prelaza Bruzgi. Nije bilo drugih sličnih kampova, ali ima grupa na drugim mjestima koje pokušavaju da pređu granicu. Vidjećemo šta će se dogoditi narednih sati", rekao je portparol.

Evropske zemlje optužuju Bjelorusiju da namjerno izaziva krizu dovođenjem migranata sa Bliskog istoka koje podstiče da pokušaju da nelegalno pređu granicu sa Poljskom i Litvanijom. Minsk odbacuje optužbe.

Stotine migranata su proteklih nedjelja pokušavale da pređu granicu i sukobljavale se sa poljskim snagama. Jedan migrantski bračni par rekao je Poljskom centru za međunarodnu pomoć, nevladinoj organizaciji, da je njihovo jednogodišnje dijete umrlo u šumi. Vjeruje se da je proteklih mjeseci najmanje još osam migranata preminulo u pograničnom području.

Kampovi su ispražnjeni posle nedjelje intenzivne diplomatije. Njemačka kancelarka Angela Merkel je dva puta za tri dana telefonom razgovarala sa bjeloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom, s kojim evropski lideri obično odbijaju da razgovaraju.

Bjelorusija je prethodno u četvrtak saopštila da je Lukašenko u razgovoru sa Merkel predložio plan za rješenje krize prema kojem bi EU primila 2.000 ljudi dok bi Minsk vratio 5.000 u zemlje iz kojih su došli.

Međutim, njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer ​odbacio je taj prijedlog.

"Ako podlegnemo pritisku i kažemo da ćemo primiti izbjeglice, to bi značilo primjenu same suštine ove perfidne strategije", poručio je on.

EU još nije reagovala na taj plan. Prije nego što je objavljen, Evropska komisija je saopštila da sa Bjelorusijom neće pregovarati o patnjama migranata.

U međuvremenu, stotine Iračana su se u četvrtak ukrcale na let za Irak, prvi takav od augusta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG