Linkovi

Bjelorusija organizue vojne vježbe, Kijev spreman ukoliko se uključe u rat


Arhiva - Zastave Rusije i Bjelorusije
Arhiva - Zastave Rusije i Bjelorusije

Kijev će biti spreman ako se bjeloruske oružane snage pridruže ruskim ratnim naporima u Ukrajini, izjavio je u srijedu portparol ukrajinske Državne granične službe.

Bjelorusija, bliski saveznik Rusije, saopštila je da je njena vojska u srijedu započela velike vježbe kako bi testirala svoju borbenu spremnost i da ne predstavljaju prijetnju po njene susjede.

"Ne isključujemo da bi Ruska Federacija u nekom trenutku mogla da iskoristi teritoriju Bjelorusije, Oružane snage Republike Bjelorusije, protiv Ukrajine", rekao je Andrij Demčenko, portparol ukrajinske Državne granične službe.

"Stoga, mi smo spremni", rekao je on i dodao da je granica sa Bjelorusijom ojačana otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

Rusija je započela invaziju nakon zajedničkih vježbi sa Bjelorusijom koje su joj omogućile da premjesti više snaga bliže granici sa Ukrajinom.

Oblasti Ukrajine u blizini Bjelorusije bile su pod ruskim napadom u početnoj fazi invazije, ali su ruski napadi sada fokusirani na istočne i jugoistočne regione Ukrajine.

Demčenko je rekao da je Ukrajina takođe ojačala svoju granicu sa moldavskim regionom Pridnjestrovlja koji podržava Rusija, gdje tenzije rastu otkako su lokalne vlasti saopštile da je podvrgnut nizu napada.

Ukrajinski zvaničnici su izrazili zabrinutost zbog situacije u Pridnjestrovlju i osudili, kako je rečeno, pokušaje Rusije da uvuče region u ruski rat protiv Ukrajine. Moskva je takođe izrazila zabrinutost i rekla da pomno prati dešavanja u Pridnjestrovlju.

Kent Logsdon, ambasador SAD u Moldaviji, rekao je u srijedu da su ruska invazija na Ukrajinu i ono što je opisao kao njeni pokušaji da prekroji mapu Evrope pod nišanom oružja izazvali veliku zabrinutost širom svijeta.

Ali on je na konferenciji u Moldaviji rekao da Washington nema dokaze da Moskva želi da proširi rat na Moldaviju i rekao da će ruski predsjednik Vladimir Putin izgubiti rat, prenijeli su moldavski mediji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG