Linkovi

Bjelorusija: Nobelovac osuđen na 10 godina zatvora


Aleš Bialiatski, šef bjeloruske grupe za prava Vyasna, sjedi u kavezu za optužene tokom suđenja u Minsku, Bjelorusija, u četvrtak, 5. januara 2023.
Aleš Bialiatski, šef bjeloruske grupe za prava Vyasna, sjedi u kavezu za optužene tokom suđenja u Minsku, Bjelorusija, u četvrtak, 5. januara 2023.

Bjeloruski sud osudio je u petak Alesa Bialiatskog, glavnog bjeloruskog zagovornika ljudskih prava i jednog od dobitnika Nobelove nagrade za mir 2022., na 10 godina zatvora.

Bialiatski i još tri visoke ličnosti centra za ljudska prava Viasna koji je on osnovao osuđeni su za finansiranje akcija kršenja javnog reda i krijumčarenja, izvještava Viasna u petak.

Valentin Stefanović je osuđen na devet godina zatvora; Vladimir Labkovicz sedam godina; a Dzmitry Salauyou je u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

Bijatski i dvojica njegovih saradnika uhapšeni su i zatvoreni nakon masovnih protesta zbog izbora 2020. koji su autoritarnom predsjedniku Aleksandru Lukašenku dali novi mandat. Salauju je uspio da napusti Belorusiju prije nego što je uhapšen.

Lukašenko, koji je gvozdenom rukom vladao bivšom sovjetskom zemljom od 1994. godine, pokrenuo je brutalni udar na demonstrante, najveći u istoriji zemlje. Više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je pretučeno od strane policije.

Tokom suđenja, koje se odvijalo iza zatvorenih vrata, 60-godišnji Bialiatski i njegove kolege držani su u zatvorenom prostoru u sudnici. Od hapšenja su proveli iza rešetaka 21 mjesec.

Na fotografijama iz sudnice koje je u petak objavila bjeloruska državna novinska agencija Belta, Bjaljatksi, obučen u crnu odjeću, izgledao je blijedo, ali smireno.

Viasna je nakon presude rekla da su sva četiri aktivista ostala pri svojoj nevinosti.

U svom završnom obraćanju sudu, pozvao je vlasti da "zaustave građanski rat u Bjelorusiji". Bialiatski je rekao da mu je iz spisa predmeta postalo jasno da "istražitelji ispunjavaju zadatak koji su dobili: da po svaku cijenu liše slobode zagovornike ljudskih prava Viasna, unište Viasnu i zaustave naš rad".

Liderka bjeloruske opozicije u egzilu Sviatlana Tsikhanouskaya osudila je sudsku presudu u petak kao "užasavajuću". "Moramo učiniti sve da se borimo protiv ove sramotne nepravde i oslobodimo ih", napisala je Tsihaouskaya u tvitu.

Norveški helsinški komitet, nevladina organizacija koja radi na osiguravanju poštovanja ljudskih prava u praksi, saopštila je da je "šokirana cinizmom koji stoji iza kazni koje su upravo izrečene našim bjeloruskim prijateljima u Minsku".

„Suđenje pokazuje kako Lukašenkov režim kažnjava naše kolege, branitelje ljudskih prava, zbog ustajanja protiv ugnjetavanja i nepravde“, rekao je generalni sekretar Berit Lindeman u saopštenju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG