Linkovi

Bjelorusija naložila smanjenje američkog osoblja u Minsku


Predsjednik Bjeorusije Aleksandar Lukašenko, 26. maj 2021.
Predsjednik Bjeorusije Aleksandar Lukašenko, 26. maj 2021.

Bjelorusija je zatražila od Sjedinjenih Državama da smanje osoblje u svojoj ambasadi u Minsku i opozvala saglasnost na imenovanje Julie Fisher za ambasadoricu kao odgovor na najnovije sankcije Washingtona, javila je u srijedu ruska agencija RIA.

RIA je citirala portparola bjeloruskog ministarstva spoljnih poslova koji kaže da Minsk želi da se broj osoblja u ambasadi smanji na pet ljudi do 1. septembra, prenio je Reuters.

Podsjetimo, Sjedinjene Države uvele su sankcije protiv više od 15 pojedinaca i entiteta iz Bjelorusije, čime se Amerika pridružila Velikoj Britaniji, Kanadi i Evropskoj uniji u primjeni pritiska na režim Aleksandra Lukašenka zbog kršenja ljudskih prava i erozije demokratije.

Sekretarijat za finansije saopštio je tada da je na crnu listu stavljeno 16 pojedinaca i pet entiteta zbog poteza Lukašenkove vlade koji su doveli do "eskalacije nasilja i represije, uključujući i prinudno preusmjeravanje komercijalnog leta Ryanira i hapšenje novinara Romana Prataševiča".

"SAD i partneri neće tolerisati produžene napade na demokratiju i neprestano gušenje nezavisnih glasova u Bjelorusiji", saopštila je Andrea Gacki, direktorica Kancelarije za kontrolu strane imovine u okviru Sekretarijata za finansije.

Meta sankcija su bliski saradnici Lukašenka, naveo je Sekretarijat za finansije, uključujući njegovog sekretara za medije i predsjedavajuću Savjeta republike, gornjeg doma parlamenta Belorusije.

XS
SM
MD
LG