Linkovi

Dvoje lidera bjeloruske opozicije osuđeno na 10 i 11 godina zatvora


Maria Kolesnikova Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS
Maria Kolesnikova Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS

Dvoje vodećih bjeloruskih opozicionih ličnosti, Marija Kalesnikava i Maksim Znak, osuđeni su na dugotrajne zatvorske kazne po optužbi za zavjeru, koje su Sjedinjene Američke Države nazvale "izmišljenim", usred obračuna autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka sa prodemokratskim aktivistima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kalesnikava je 6. septembra osuđena na 11 godina zatvora, a Znak na 10 godina nakon što su proglašeni krivim po optužbama za zavjeru u cilju preuzimanja vlasti, pozive na radnje štetne po nacionalnu bezbjednost, te pokušaja da stvore ekstremističku organizaciju.

Maxim Znak Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS
Maxim Znak Foto: Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS

Dvoje optuženih, koji su članovi opozicionog Koordinacionog vijeća, odbacili su kao politički motivisane optužbe proistekle iz njihovih poziva na proteste protiv zvaničnih rezultata izbora u augustu prošle godine.

"Zahtijevamo hitno oslobađanje Marije i Maksima, koji nisu ni za šta krivi. To je teror protiv Bjelorusa koji se usuđuju da se suprotstave režimu", napisala je na Twitteru opoziciona liderka Svetlana Tihanovskaja, koja je bila primorana da ode iz zemlje iz bezbjednosnih razloga.

Obračun vlasti sa prodemokratskim aktivistima započeo je nakon predsjedničkih izboria u augustu 2020. na kojima je Lukašenko obezbjedio šesti mandat, za koje mnogi tvrde da su bili neregularni što je izazvalo talas protesta bez presedana.

Vlasti su reagovale nasilnim suzbijanjem demonstracija, uključujući i pritvaranje desetina hiljada ljudi. Veći dio opozicionog rukovodstva zatvoren je ili primoran da izbjegne iz zemlje.

Nekoliko demonstranata je ubijeno, a grupacije za ljudska prava tvrde da posjeduju dokaze o mučenju zatvorenika.

Kalesnikava je nedavno ušla u uži izbor za nagradu Vaclav Havel za ljudska prava, koju svake godine dodjeljuje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PACE) za "izuzetan" rad u odbrani ljudskih prava i razvoju civilnog društva

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG