Linkovi

Bivši šefovi diplomatija: EU ne smije da dozvoli širenje nestabilnosti na Balkanu


Arhiva - Demonstrant drži zastavu Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 26. marta 2019.
Arhiva - Demonstrant drži zastavu Evropske unije ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu, Francuska, 26. marta 2019.

Deset bivših ministara inostranih poslova evropskih zemalja, uputilo je otvoreno pismo Evropskoj uniji u kom upozoravaju da je na jugu EU formiran "luk geopolitičke nestabilnosti", za koji se ne smije dozvoliti da bude proširen te da EU nekim svojim nedavnim potezima ugrozila svoj uticaj na "sopstvenom pragu".

Stabilnost, demokratija i prosperitet u jugoistočnoj Evropi direktno su povezani s konsolidacijom evropskog projekta i kompletiranjem ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, kaže se u pismu koje su potpisali bivši šefovi diplomatija šest članica EU i četiri kandidata za članstvo: Nemačke Zigmar Gabrijel, Austrije Karin Knajsl, Grčke Nikos Kocijas, Kipra Joanis Kasoulides, Bugarske Kristijan Vigenin , Hrvatske Vesna Pusić, te Severne Makedonije Nikola Poposki, Albanije Ditmir Bušati, Crne Gore Igor Lukšić i nekadašnje SR Jugoslavije, bivši političar iz Srbije Goran Svilanović.

Oni u pismu, koje prenosi briselski portal Euroaktiv, navode da "tvrdoglavo protivljenje" početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji velike većine zemalja članica i Evropskog parlamenta, ugrožava uticaj EU na sopstvenom pragu i njenu sposobnost da strateški utiče na jugoistočnu Evropu.

"To je strateška greška koja pomaže da se konsoliduje status quo na Zapadnom Balkanu i inercija EU na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi. Obaveza EU je da doprinese stabilnosti i bezbjednosti jugoistočne Evrope. Zbog toga bi pristupanje Zapadnog Balkana EU trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom", navodi se u pismu i dodaje da za region poput Zapadnog Balkana, koji se bori sa pojača vladavinu prava, pristupni proces ka EU ostaje neophodan.

"Međutim, psihološki uticaj takvih razgovora i transformativni efekti važni su za osjećaj ovih zemalja da su usidrene u EU. I iznad svega, to je pitanje povjerenja - 2003. godine, na samitu u Solunu, lideri EU obećali su članstvo tim zemljama", navodi se u pismu.

Šefovi diplomatija ukazali su i na to da je proces pridruživanja na Zapadnom Balkanu istovremeno i proces izgradnje države, te da je na isti način to i stabilan proces za cijeli region.

Navedeno je da je neophodno da EU djeluje nezavisno i ojača svoju spoljnu politiku i odbrambene kapacitete kao i da na sljedećem samitu dodijeli datum početka pregovora Skoplju i Tirani.​

"EU bi trebalo da preuzme odgovornost tako što će djelovati strateški. Krajnje je vrijeme da EU kreativno progleda i da uvidi svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi u tom okruženju djelovala nezavisno i poboljšala svoje spoljne politike i odbrambene sposobnosti", zaključili su šefovi diplomatija.

XS
SM
MD
LG