Linkovi

Bivši predsjednik Pakistana Perverz Mušaraf osuđen na smrt


Arhiva - Pakistanski predsjednik, general Perverz Mušaraf, daje intervju za AP 4. jula 2001.
Arhiva - Pakistanski predsjednik, general Perverz Mušaraf, daje intervju za AP 4. jula 2001.

Specijalni sud u Pakistanu presudio je da je bivši vojni predsjednik Perverz Mušaraf kriv za veleizdaju i osudio ga na srmt.

Veleizdaja je, prema presudi suda, počinjena je 2007. kada je Mušaraf, predsjednik i vrhovni komandant vojske Pakistana u to vrijeme, uveo kratko vanredno stanje i suspendovao ustav u cilju ostanka na vlasti usred rastućih zahtjeva u javnosti da se povuče.

Bivši pakistanski lider, koji se suočio sa nekoliko drugih optužbi koje sežu do vremena kada je bio na vlasti, odbacio je optužbe kao politički motivisane. On živi u Dubaiju od 2016. godine, u koji je doputovao zbog zdravstvenih problema i liječenja.

Mušaraf je došao na vlast krvavim vojnim pučem 1999. godine obarajući vladu premijera Navaza Šarifa, koga je kasnije protjerao u Saudijsku Arabiju zajedno sa članovima njegove porodice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG