Linkovi

Bivši policajaci u Mississippiju osuđeni na duge zatvorske kazne zbog napada na crnce


Bivši zamjenik šerifa okruga Rankin u Misisipiju Hunter Elward u sudnici (Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis)
Bivši zamjenik šerifa okruga Rankin u Misisipiju Hunter Elward u sudnici (Foto: AP Photo/Rogelio V. Solis)

Dva bivša zamjenika šerifa u Mississippiju u utorak su osuđena na duge zatvorske kazne zbog brutalnog napada na dvojicu crnaca od kojih je jednom pucano u usta.

Hunter Elward osuđen je na 20 godina zatvora, a njegov bivši kolega Jeffrey Middleton na 17,5 godina. Njih dvojica su među šestoricom bijelih pripadnika organa za sprovođenje zakona kojima će naredna tri dana biti izrečene kazne u okružnom sudu u Mississippiju. Priznali su krivicu za nekoliko federalnih krivičnih djela, uključujući lišavanje prava i opstruisanje pravde.

"Mislim da je svaki komentar nepotreban zato što je očigledna užasna i podla priroda tih zločina", rekao je okružni sudija Tom Lee, dok je izricao kaznu Elwardu od 241 mjesec.

Elward i Middleton su među pet bivših zamjenika šerifa okruga Rankin u Mississippiju, koji su umiješani u slučaj. Šesti optuženi je policajac u Richlandu u Mississippiju.

Prema navodima federalnih tužioca, bivši policajci 24. januara prošle godine, bez naloga za pretres, upao u kuću u Braxtonu u Mississippiju nakon što je kancelarija šerifa primila prijavu jednog bijelca koji je tvrdio da se njegovi susjedi, crnci, sumnjivo ponašaju.

Nakon što su ušli u kuću bez naloga ili opravdane sumnje, policajci su stavili lisice na ruke dvojici muškaraca, zahtijevajući da im kažu "gdje kriju drogu", navodi se u sudskim dokumentima.

Gotovo dva sata su fizički i seksualno napadali i vrijeđali po rasnoj osnovi dvojicu crnaca. Da bi prikrili napad, podmetnuli su im oružje i drogu. Lažne optužbe su odbačene tek poslije više mjeseci.

Jedan od šestorice optuženih, uperio pištolj u usta, a zatim greškom pucao u jednog od dvojice crnaca. Slomljena mu je vilica, i rascijepljen jezik.

Crnci koji žive u siromašnim područjima u okrugu Rankin kažu da su redovno meta sličnog policijskog nasilja, utvrđeno je istragom dnevnika New York Tims i Mississippi Today.

Članovi skupštine Mississippija su zbog toga prošle godine predložili zakon koji bi omogućio državnim zvaničnicima da vode istragu i oduzimaju dozvole policajcima optuženim za prestupe, bez obzira na to da li je protiv njih podignuta optužnica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG