Linkovi

Bivši generali: Rusija regrutuje afganistanske komandose koje su obučavale SAD


Komandosi Afganistanske nacionalne armije zauzimaju položaje u vojnoj operaciji u pokrajini Helmand, 2. oktobra 2016.
Komandosi Afganistanske nacionalne armije zauzimaju položaje u vojnoj operaciji u pokrajini Helmand, 2. oktobra 2016.

Vojnike afganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno sa američkim trupama, a zatim pobjegli u Iran poslije haotičnog povlačenja SAD prošle godine, ruska vojska sada regrutuje da se bore u Ukrajini, izjavila su tri bivša afganistanska generala za AP.

Rekli su da Rusi žele da privuku hiljade pripadnika bivših elitnih afganistanskih komandosa u "legiju stranaca" sa ponudama stalne plate od 1.500 dolara mjesečno i obećanjima sigurnih utočišta za njih i njihove kako bi izbjegli deportaciju kući, gdje bi ih, kako mnogi pretpostavljaju, čekala smrtna kazna Talibana.

"Oni ne žele da se bore, ali nemaju izbora", rekao je jedan od generala Abdul Raof Argandival, dodajući da se desetak komandosa u Iranu sa kojima je on slao poruke najviše plaše deportacije."Pitaju me: 'Dajte mi rješenje. Šta da radimo? Ako se vratimo u Afganistan, talibani će nas ubiti."

Argandival je rekao da regrutovanje vodi ruska plaćenička Wagner grupa.

Drugi general, Hibatulah Alizai, posljednji komandant afganistanske vojske prije nego što su talibani preuzeli vlast, rekao je da napore pomaže i bivši komandant afganistanskih specijalnih snaga koji je živio u Rusiji i govori jezik.

Rusko regrutovanje uslijedilo je poslije višemjesečnih upozorenja američkih vojnika koji su se borili sa afganistanskim specijalnim snagama da su talibani namjeravali da ih ubiju i da bi se mogli pridružiti američkim neprijateljima kako bi ostali živi ili iz bijesa na svog bivšeg saveznika.

Kongresni izvještaj Republikanske stranke (GOP) u augustu posebno je upozorio na opasnost da bi afganistanski komandosi - koje su obučavale američke "Mornaričke foke" i "Zelene beretke" - mogli na kraju da odaju informacije o američkoj taktici grupi Islamska država, Iranu ili Rusiji - ili da se bore za njih.

"Nismo izvukli ove pojedince kao što smo obećali, a sada nam se to vraća", rekao je Michael Mulroy, penzionisani oficir CIA-e koji je služio u Afganistanu, dodajući da su afganistanski komandosi veoma vješti i žestoki borci. "Ne želim da ih vidim ni na jednom bojnom polju, iskreno, ali svakako ne u borbi protiv Ukrajinaca."

Mulroy je, međutim, bio skeptičan u vezi sa tim da će Rusi uspjeti da ubijede mnoge afganistanske komandose da se pridruže, jer je većinu koju je znao vodila želja da demokratija funkcioniše u njihovoj zemlji, a ne da budu oružje za iznajmljivanje.

AP je istraživao regrutovanje Afganistana kada je magazin "Foreign Policy" prošle nedjelje prvi objavio detalje takvih napora na osnovu neimenovanih afganistanskih vojnih i bezbjednosnih izvora.

Regrutovanje se događa u trenutku kada ruske snage klecaju pod ukrajinsim vojnim napredovanem, a ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja sa teškim naporima za mobilizaciju, što je navelo skoro 200.000 ruskih muškaraca da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli službu.

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na zahtjev za komentar. Portparol Jevgenija Prigožina, koji je nedavno priznao da je osnivač Wagner grupe, odbacio je ideju o tekućim naporima da se regrutuju bivši afganistanski vojnici kao "suludu glupost".

Sekretariat za odbranu SAD također nije odgovorio na zahtjev za komentar, ali je visoki zvaničnik sugerisao da regrutovanje nije iznenađujuće s obzirom na to da Wagner grupa pokušava da dođe do vojnika u nekoliko drugih zemalja.

Nejasno je koliko je pripadnika afganistanskih specijalnih snaga koji su pobegli u Iran bilo vrbovano od strane Rusa, ali jedan je za AP rekao da komunicira preko servisa za razgovor "WhatsUp" sa oko 400 drugih komandosa koji razmatraju ponude.

Rekao je da se mnogi poput njega plaše deportacije i da su ljuti na SAD što su ih napustile.

"Mislili smo da će možda napraviti poseban program za nas, ali niko nije ni pomislio na nas", rekao je bivši komandos, koji je zatražio anonimnost jer strahuje za sebe i svoju porodicu. "Upravo su nas sve ostavili u rukama talibana."

Komandos je rekao da je njegova ponuda uključivala ruske vize za njega, kao i za njegovo troje djece i suprugu, koji su još uvijek u Afganistanu.

Drugima je ponuđeno produženje njihovih viza u Iranu. Rekao je da čeka da vidi šta će drugi odlučiti, ali misli da će mnogi prihvatiti dogovor.

Procjenjuje se da se 20.000 do 30.000 afganistanskih specijalnih snaga borilo sa Amerikancima tokom dvodecenijskog rata, a samo nekoliko stotina viših oficira je izvučeno kada se američka vojska povukla iz Afganistana. Pošto mnogi afganistanski komandosi nisu radili direktno za američku vojsku, nisu imali pravo na posebne američke vize.

"Oni su se borili do posljednjeg trenutka. I nikada, nikada, nikada nisu razgovarali sa talibanima. Nikada nisu pregovarali", rekao je bivši šef afganistanske vojske Alizai. "Ostavljanje njih je najveća greška."

XS
SM
MD
LG