Linkovi

Bivši agent FBI optužen da je pomagao ruskom oligarhu 


FBI logo
FBI logo

Bivši visoki kontraobavještajni zvaničnik američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) optužen je da je pomagao ruskom oligarhu Olegu Deripaski čime je prekršio američke sankcije.

Protiv bivšeg agenta FBI-a takođe je podignuta odvojena optužnica da je uzimao novac od bivšeg pripadnika strane bezbjednosne službe.

Charles McGonigal, specijalni agent zadužen za kontraobavještajni odsjek FBI-a u New Yorku od 2016. do 2018. godine, optužen je da je radio sa bivšim sovjetskim diplomatom i prevodiocem u u Deripaskino ime.

McGonigal, koji je nadzirao istrage o ruskim oligarsima - uključujući i Deripasku - prije nego što se penzionisao 2018. godine, navodno je radio na tome da se ukinu sankcije ruskom milijarderu 2019. godine, a od njega je uzimao i novac 2021. godine da istraži drugog oligarha.

McGonigal i prevodilac Sergej Šestakov uhapšeni su u subotu. Bivši agent FBI uhapšen je po slijetanju na njujorški aerodrom i u ponedjeljak se pred sudom izjasnio da nije kriv.

McGonigal i Šestakov su optuženi za kršenje i zavjeru za kršenje Zakona o međunarodnim ekonomskim ovlašćenjima i pranje novca. Šestakov je takođe optužen za davanje lažnih izjava FBI-u.

Protiv McGonigala je podignuta odvojena optužnica pred federalnim sudom u prijestolnici Washingtonu, zbog skrivanja isplata od 225.000 dolara koje je dobio do stranog izvora s kojim je putovao u Evropu.

Bivši zvaničnik FBI-a bio je obavezan da birou prijavi kontakte sa stranim zvaničnicima, ali tužioci tvrde da je to krio od svog poslodavca dok je išao na poslovna i strana putovanja koja su predstavljala konflikt interesa imajući u vidu njegova zaduženja.

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije Deripaski 2018. godine zbog navodnih veza sa ruskom vldom i ruskim energetskim sektorom, u svijetlu ruskih prijetnji po Ukrajinu.

U septembru, federalni tužioci na Manhattanu optužili su Deripasku i tri njegova saradnika za zavjeru za kršenje američkih sankcija, tako što su kovali planove za rođenje Deripasking sina u Americi.

Prema optužnici u New Yorku, Šestakov je 2018. godine upoznao McGonigala sa bivšim sovjetskim diplomatom koji je radio kao Deripaskin agent. Ta osoba nije identifikovana u sudskim spisima, ali je iz Sekretarijata za pravosuđe saopšteno da se "u medijskim izvještajima spekuliše da je riječ o ruskom obavještajnom agentu".

Prema optužnici, Šestakov je od McGonigala tražio da mu pomogne da kćerka Deripaskinog agenta stažira u njujorškoj policiji. McGonigal je pristao i rekao kontaktu u policiji da je "zainteresovan za njenog oca iz više razloga".

Iz Sekretarijata za pravosuđe je saopšteno da je McGonigal također od FBI-a sakrio ključne detalje o putu 2017. godine u Albaniju sa bivšim članom obavještajne službe te zemlje koji mu je dao 225.000 dolara.

Tužioci navode da nije prenio s kim će putovati ili otkrio da mu je obezbijeđen besplatan smještaj.

Prema američkim vlastima, u Albaniji se sastao sa premijerom i obeshrabrio ga da dozvole za bušenje nafte u zemlji dodijeli ruskim offshore kompanijama. McGonigalovi albanski kontakti imali su finansijski interes povezan sa tom odlukom, naveli su tužioci.

XS
SM
MD
LG