Linkovi

Bivšim pripadnicima DB-a ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva novinara Ćuruvije


Arhiva - Slavko Ćuruvija
Arhiva - Slavko Ćuruvija

Bivši načelnik Resora državne bezbjednosti Radomir Marković i nekadašnji načelnik beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić osuđeni u petak na po 30 godina zatvora zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Bivši pripadnici RDB Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su zbog istog zločina na po 20 godina zatvora.

Zamjenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić tražio je maksimalne kazne od po 40 godina, navodeći da je Ćuruvija mučenički stradao u borbi za istinu i bolju budućnost.

Odbrana optuženih je, u završnoj riječi, tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da Tužilaštvo nije dokazalo da su krivi, uz tvrdnju da je optužnica "plod mašte".

U obrazloženju presude se navodi da je Radomir Marković isplanirao ubistvo i detalje prenio Radonjiću, koji je angažovao Kuraka i Romića da izvrše ubistvo.

Radonjić je, kako se navodi, dva dana prije ubistva dao usmjenu naredbu o praćenju Ćuruvije, a potom i da mu se iz minuta u minut prenose informacije o Ćuruvijinom kretanju.

Potom je dao nalog i da se Romiću preda bijeli golf u vlasništvu Resora DB-a, koji je u golfu, preko radio veze, slušao informacije o kretanju Ćuruvije, čime je omogućio da Romić i Kurak budu upoznati sa time, i time omogućio neposredno izvršenje dela.

Neposredni izvršilac ubistva, odnosno osoba koja je pucala u Slavka Ćuruviju, prema obrazloženju presude je NN lice.

Ovo je prvostepena presuda na koju pravo žalbe imaju i tužilaštvo i odbrana.

Presuda je donijeta nakon četiri godine od početka suđenja i 20 godina od ubistva Ćuruvije.

Izricanju presude prisustvovali su Marković, Radonjić i Romić, dok je Kurak u bekstvu i nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Bivši načelnik DB Radomir Marković doveden je u Specijalni sud sa odsluženja zatvorske kazne od 40 godina, zbog kazni izrečenih u predmetima Ibarska magistrala i Budva, kada su izvedeni atentati na lidera Sprskog pokreta obnove Vuka Draškovića, kao i u predmetu ubistva Ivana Stambolića.

"Dokle ćemo samo osuđivati Radeta Markovića a nećemo one koji su mu dali nalog da to radi. Ispada da se služba hobistički bavila ubistvima ljudi", kaže za RSE Branka Prpa, partnerka Slavka Ćuruvije, koja je bila pored njega kada je ubijen u prolazu zgrade u Svetogorskoj ulici, u centru Beograda, gdje su živjeli.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG