Linkovi

Bivši sarajevski načelnik i drugi oslobođeni optužbi za zloupotrebe u Novom Gradu


Damir Hadzic in the courtroom 13-04-2017
Damir Hadzic in the courtroom 13-04-2017

Kantonalni sud u Sarajevu je nakon ponovljenog suđenja oslobodio nekadašnjeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad Damira Hadžića i službenike Jasminu Horo i Jusufa Čauševića za zloupotrebe u ovoj općini.

“Sud ni nakon ponovljenog postupka nije našao dokazanim ono što se tvrdi u optužnici”, kazao je Jasenko Ružić, predsjedavajući Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu.

Prema presudi, oštećena Općina Novi Grad se sa imovinskopravnim zahtjevom upućuje na parnicu, a troškovi postupka padaju na teret budžeta.

Presudom ovog suda iz 2019. godine, Hadžić, načelnik Općine, Horo, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko-pravne poslove, i Čaušević, kao stručni saradnik u Službi za imovinsko-pravne poslove, bili su oslobođeni optužbi da su zloupotrebom službenog položaja nezakonito proveli postupak dodjele zemljišta Esedu Radeljašu, kojem je iz budžeta omogućena isplata više od milion maraka za zemljište koje je 2006. godine Općini platio 51.340 konvertibilnih maraka (KM).

Horo je, osim za zloupotrebu položaja, bila oslobođena i krivnje za pranje novca, odnosno da je otvorila račun u banci i na njega uplatila 25.000 eura, koje je, prema optužnici, dobila od Radeljaša, a da je kao dokaz o porijeklu novca ponudila ugovor o prodaji stana.

Nakon uložene žalbe Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Vrhovni sud Federacije BiH je presudu ukinuo i naložio ponovno suđenje.

Zbog smrti Radeljaša, kojem se ranije sudilo u ovom predmetu, doneseno je rješenje o obustavi krivičnog postupka. On je presudom iz 2019. bio oslobođen optužbi za zloupotrebe položaja, ali je osuđen na dvije godine zatvora zato što je, kao zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, u periodu od 2013. do kraja 2014. zloupotrijebio novac iz kantonalnog budžeta u iznosu od 114.255 KM namijenjen isključivo za finansiranje političke partije BOSS i usmjerio ga na privatni račun.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG