Linkovi

Bivši policijski komesar uhapšen nakon tri godine bjekstva


Interpolova potjernica Ramom Brkićem
Interpolova potjernica Ramom Brkićem

Nekadašnji policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) Ramo Brkić, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, a kasnije optužen za davanje dara, uhapšen je u Sloveniji, potvrdili su u Ministarstvu pravde BiH.

“Kanalima Interpola smo obaviješteni da je predmetno lice po potjernici iz BiH lišeno slobode u Sloveniji i da se nalazi u pritvoru”, kazali su u Ministarstvu pravde, piše BIRN BiH.

U ministarstvu navode da će obavijest odmah proslijediti pravosudnim organima BiH koji ga potražuju, pa tek po njihovom zahtjevu, uz koji se prilaže dokumentacija propisana međunarodnim ugovorom, ministar pravde BiH podnosi molbu za izručenje.

Nisu izneseni detalji u kojem mjestu je i kada tačno Brkić pronađen i uhapšen.

Brkića je u novembru 2015. Državni sud pravosnažno osudio na jedinstvenu kaznu od 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanje dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

U presudi je, između ostalog, navedeno da je Brkić u svojstvu komesara policije stupio u kontakt s osobama za koje je kao policijski dužnosnik znao da vrše neovlašten promet drogom i koje su na području USK-a u prošlosti vršile slična djela, te su potom organizovali prodaju droge u inozemstvu i podjelu dobiti s njim.

S Brkićem je u predmetu zbog organizovanog kriminala na deset godina zatvora osuđen i Senad Šabić za kojim je također, raspisana Interpolova potjernica.

Obojica su kasnije bili optuženi u predmetu sa sudijom Državnog suda Azrom Miletić, a optužnica navodi da su sutkinji preko posrednika nudili dar kako bi se Brkiću i Šabiću umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Pred početak suđenja su obojica napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je dalje vođenje postupka preneseno na Općinski sud Sarajevo.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG