Linkovi

Novi EU komesari: Bivši ministar pravde Mađarske novi komesar za proširenje


Laszlo Trocsanyi
Laszlo Trocsanyi

Novi EU komesar za proširenje nije iz partije Viktora Orbana, ali važi za bliskog mađarskom premijeru.

Laszlo Trocsanyi iz Mađarske biće novi komesar Evropske unije za politiku proširenja. Ovo je odluka nove predsjednice Evropske Komisije Ursule von der Leyen koja je saopštila imena novih komesara koji će predstavljati ovaj izvršni organ Evropske Unije u narednih pet godina. Njen prijedlog treba da potvrdi još Evropski parlament.

Trocscanyi je bivši evropski poslanik i nekadašnji ministar pravosuđa Mađarske od 2014. do 2019. godine. On je takođe, bio član Ustavnog suda Mađarske. Nije član partije Fides, vladajuće mađarske stranke na čijem čelu je premijer Viktor Orban, ali se smatra lojalnom osobom mađarskog premijera.

Nadležnosti komesara Laszlo Trocsanyija bile bi proširene. Naime, za razliku od dosadašnjeg komesara Johannesa Hahna koji je formalno bio nadležan za “pregovore o proširenju”, budući komesar će se baviti direktno pitanjima proširenja.

U pismu koja je von der Leyen poslala budućem komesaru za proširenje stoji da njegova dužnost treba da bude zadržavanje perspektive članstva za sve zemlje Zapadnog Balkana.

“Neophodno je da održimo i ubrzamo napredak u narednih pet godina, na osnovu zasluga svake zemlje kandidata, zadržavajući kredibilnu perspektivu budućeg članstva”, stoji u pismu von der Leyen.

Ona u ovom dokumentu potvrđuje da će Evropska komisija zadržati preporuku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Od Laszla Trocsanyija, von der Leyen zahetva da radi na ubrzavanju strukturnih i institucionalnih reformi u regionu, sa snažnim fokusom na osnove vladavine zakona, ekonomski razvoj i reforme javne uprave.

“Takođe bi trebalo podržati sve napore u borbi protiv korupcije širom regiona, kao i sve napore u postizanju dobrosusjedskih odnosa i rješavanju bilateralnih sporova”, stoji u njenom pismu.

Borrell umesto Mogerini

Osim Trocsanyija koji će se baviti državama Zapadnog Balkana u kontekstu evropskih integracija, prilikama u ovom regionu, pogotovo Srbijom i Kosovom će se baviti i dosadašnji španski ministar inostranih poslova, Joseph Borell koji je imenovan za visokog EU predstavnika, što je pozicija koju je do sada obavljala Federica Mogherini.


U portfelju Josepa Borrella će ostati vođenje dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova. Evropski zvaničnici poručuju da očekuju odblokiranje procesa odmah nakon izbora koji će se na Kosovu održati 6. oktobra.

Od nove kosovske vlade, evropski zvaničnici očekuju da među prvim odlukama bude suspenzija prošlogodišnje takse od sto odsto na uvoznu robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, što je bio razlog za obustavu pregovora koji su se redovno odvijali u Briselu.

Bez Velike Britanije

Novi sastav Evropske Komisije, prema obećanju Ursule von der Leyen imaće balansiraninu rodnu zastupljenost. U Komisiji koju će ona voditi, biće 13 žena i 14 muškaraca. Evropska Komisija bi načelno trebala imati 28 komesara - koliko EU ima članica.

Međutim, ovaj put ova institucija će brojati 27 komesara pošto je Velika Britanija odbila da nominuje predstavnika jer Vlada u Londonu, nastoji da se odvoji od evropskog bloka 31. oktobra ove godine, dan prije nego što novi sastav komisije preuzme dužnost.

Sastav kabineta Ursule von der Leyen
Sastav kabineta Ursule von der Leyen

Svi kandidati koji su danas predstavljeni, moraju dobiti formalnu saglasnost Evropskog Parlamenta. Razmatranje prijedloga za buduće članove Evropske komisije počinje već u ovom mjesecu kako bi sve procedure bile završene pre 1. novembra kada novi saziv Evropske Komisije preuzima dužnost.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG