Linkovi

Bivši menadžer Trumpovog izbornog štaba ukupno osuđen na sedam i po godina zatvora


Bivši šef kampanje Donalda Trumpa, Paol Manafort, pred Oblasnim sudom u Aleksandriji, Virginia, 7. marta 2019.
Bivši šef kampanje Donalda Trumpa, Paol Manafort, pred Oblasnim sudom u Aleksandriji, Virginia, 7. marta 2019.

Bivši menadžer izbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, Paul Manafort, osuđen je na dodatne tri i po godine zatvora po optuži za zavjeru povezanu sa njegovim lobističkim radom u Ukrajini za prorusku političku stranku.

Ta kazna je dodata skoro četvorogodišnjoj zatvorskoj kazni na koju je osuđen u odvojenom sudskom procesu prošle nedjelje.

Manafort, koji je u sudnicu doveden u invalidskim kolicima pošto boluje od gihta, izvinio se sutkinji Amy Berman Jackson u sudnici u Washingtonu, rekavši da se stidi zbog svojih postupaka i pozvao da bude blaga.

"Žao mi je zbog svega što sam uradio a što nas je danas dovelo ovdje", rekao je Manafort sudiji. "Dok ne mogu da promijenim prošlost, postaraću se da budućnost bude veoma drugačija."

Međutim, sutkinja je rekla 69-godišnjem Manafortu da ne može da ignoriše njegova krivična djela. "Reći da vam je žao što ste uhvaćeni nije baš inspirativan apel za blažu kaznu."

Jackson, koja je Manafortu ukinula kućni pritvor i poslala ga u zatvor prošlog juna pošto je utvrđeno da je pokušavao da utiče na svjedoke, izrekla je kaznu od 73 mjeseca zatvora ali je rekla da će, od njih, 30 služiti uporedo sa kaznom od 47 mjeseci na koju je već osuđen zbog finansijskog kriminala. Zajedno, dvije presude iznose sedam i po godina, iako će se Manafortu računati i djevet meseci koje je već proveo iza rešetaka.

Ubrzo poslije izricanja presude, sud u New Yorku optužio je Manaforta u 15 tačaka za prevare prilikom dobijanja kredita od banaka.

Dosadađnje dvije optužnice protiv Manaforta proistekle su iz istrage specijalnog tužilaca Roberta Muellera o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016.

Prošle nedjelje, federalni sudija u Washingtonu osudio je republikanskog političkog konsultanta na 47 mjeseci zatvora - neočekivano blagu kaznu - zbog utaje poreza i druge finansijske malverzacije u odvojenom slučaju koji je takođe istraživao Muellerov tim.

Manafort se izjasio krivim nakon postizanja sporazuma sa Muellerovim timom o potpunoj saradnji u sklopu istrage o Rusiji, ali je sutkinja Jackson ocijenila da je prekršio odredbe sporazuma o priznavaju krivice, kada je lagao istražiteljima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG